Osamnaesti Međunarodni podgorički sajam knjiga svečano će biti otvoren sjutra, 10. maja, u 13 sati, programom u sali Muzičkog centra Crne Gore, a sat kasnije, od 14 sati i u sajamskom prostoru tržnog centra Big fešn.

Na otvaranju će govoriti Tamara Vujović, ministarka kulture i medija i Anđela Jakšić Stojanović, ministarka prosvjete nauke i inovacija, a obratiće se i An-Mari Maske, ambasadorka Francuske, Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Nataša Nelević, književnica i Žan Fransoa Galtu, književnik.

Program svečanog otvaranja vodiće Vjera Mujović, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu. Zemlja počasni gost je Republika Francuska, koja će predstaviti svoje autore, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine povezani sa knjigom.

U 14 sati An-Mari Maske, ambasadorka Francuske, zvanično će otvariti štand Francuske na sajmu.

Organizator je saopštio da će na sajmu biti predstavljeno više od 100 izdavača iz Crne Gore, regiona i Evrope, a biće organizovano i blizu 100 programa u kojima će učestvovati više od 200 pisaca, teoretičara, urednika, prevodilaca, izdavača, kritičara. najavljeni su i svakodnevni programi za djecu, učenike i studente.

Umjetnički program prvog dana Sajma počinje u 15 časova predstavljanjem podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović”. U 16 sati akademik Miro Vuksanović predstavlja Sabrana djela.

Slijedi u 17 časova predstavljanje projekta “Olimpijada kulture – Sarajevo 2025” u okviru koga će biti promovisani 35.Sarajevski sajam knjiga i 40. Internacionalni festival “Sarajevska zima”. Razgovori sa piscima Žan Fransoa Galtu “Putešestvija po zemlji koja više ne postoji” i Brankom Gradišnikom planirani su za 16 i 17 časova.

Kristijan Novak promoviše svoj novi roman “Slučaj vlastite pogibelji” u 20 časova čije je crnogorsko izdanje upravo objavljeno kod izdavačke kuće “Nova knjiga”.

U okviru 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene sajamske nagrade i priznanja.

Radno vrijeme Sajma knjiga je od 10.30 do 21.30 časova. Ulaznice koštaju dva eura, odnosno za studente i đake euro, a za djecu sa roditeljima ulaz je besplatan.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta