NAJNOVIJE

Hotelijeri i ugostitelji se pripremaju za sezonu, ali poručuju da sve zavisi od toga kako će država sprovesti imunizaciju.

Interesovanje turista postoji, ali će poslovni rezultati zavisiti od epidemioloških mjera, percepcije Crne Gore kao odgovorne destinacije, avio-povezanosti, te nacionalnih i međunarodnih regulativa koje se odnose na putovanja – kazao je za Pobjedu glavni menadžer hotela Regent Porto Montenegro Kai Dieckmann.

Smatra da razloga za umjereni optimizam ima kako zbog započete vakcinacije i kod nas i u zemljama iz kojih gosti dolaze, tako i zbog najavljenih letova ka Crnoj Gori od sredine aprila. Ohrabruje i to, navodi Dieckmann, što veliki broj događaja iz 2020, nije otkazan, već odložen za drugi i treći kvartal ove godine.

“Osim toga, međunarodni renomirani mediji ističu da je Crna Gora jedna od malobrojnih evropskih zemalja čije su granice otvorene za međunarodna putovanja što smatramo pravim impulsom u vrijeme predsezone”, navodi Dieckmann.

Kada je riječ o ispunjavanju zdravstvenih mjera u susret sezoni, on ukazuje da Regent Porto Montenegro inače primjenjuje stroge higijenske protokole koji obuhvataju primjenu sredstava za dezinfekciju bolničkog nivoa. Navodi da su ispoštovali sve ostale međunarodne regulative uključujući zahtjeve za smanjenje broja taktilnih površina u javnim prostorima i sobama.

“Fleksibilnost u poslovanju, brzina promjene i primjene novih standarda nam je modus poslovanja te jedino na ovaj način možemo trajati kao sinonim kvaliteta. Ukoliko dođe do novih propisanih mjera od relevantnih institucija ili partnera, spremni smo da ih primjenimo”, kazao je Dieckmann.

Kada je riječ o predstojećoj ljetnoj sezoni, Dieckmann, kako navodi, očekuje goste iz Ukrajine, Bjelorusije, Poljske i zemalja njemačkog govornog područja, dok se gostima iz Rusije nadaju od maja. Ipak, goste sa engleskog govornog područja ne očekuju prije kraja sezone. Dieckmann ukazuje da je luksuzna turistička industrija preživjela sve nedaće uz prilagođavanje okolnostima kratkotrajnih društveno i poslovno nepovoljnih perioda, koje doživljava kao nenajavljen test kvaliteta industrije, nakon čega će putnici još više cijeniti uslugu hotela sa pet zvjezdica.

Goste iz ovih zemalja, kao i iz Srbije i Bosne i Hercegovine, očekuje i HTP Budvanska rivijera, kazala je za Pobjedu menadžerka za odnose sa javnošću i marketing Jelena Kaluđerović. Gostima iz zemalja Evropske unije nadaju se ukoliko se za to steknu optimalni uslovi.

“Naš hotel Palas u Petrovcu je otvorio svoja vrata 8. aprila i već ovog vikenda očekuje prve goste. Primjetno je interesovanje gostiju iz Crne Gore i određenog broja gostiju iz regiona za boravak u maju, naročito tokom uskršnjih i majskih praznika”, kazala je Kaluđerović dodajući da je cijena smještaja prilagođena aktuelnoj situaciji te da su oduvijek imali dobar odnos cijena”, kvalitet u svojim hotelima.

Kada je riječ o ispunjavanju epidemioloških zahtjeva, Kaluđerović navodi da je njihovo poslovanje u potpunosti usklađeno sa protokolima institucija u cilju zaštite zdravlja i zaposlenih i gostiju. Ipak, kao otežavajuću okolnost u poslovanju hotela vidi u čestom mijenjanju pravila i procedura, koje, kako navodi, uz dodatne napore uspijevaju da prevaziđu. Svih pet hotela u okviru Budvanske rivijere, Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas i Castellastva imaju međunarodnu oznaku ,,Safe travels“ koju dodjeljuje Svjetski savez za turizam i putovanja kao priznanje destinacijama i turističkim subjektima koji su usvojili globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite.

Budvanski ugostitelji mnogo očekuju od predstojeće sezone, kazao je potpredsjednik njihovog udruženja Aleksandar Jovanović. Ipak, najave su, kako navodi, skromne.

“Sva je pažnja usmjerena na imunizaciju i shodno tome se rade projekcije i očekivanja. Crna Gora je za sada jako skromna na tom polju. Nadamo se bržem odgovoru države po ovom pitanju, u suprotnom nas čeka teška sezona”, kazao je Jovanović za Pobjedu.

Ukazao je da su postojeće mjere primjerene epidemiološkoj situaciji, ali da sa poboljšanjem situacije očekuju dodatno popuštanje mjera i vraćanje u normalu. Sve to značajno utiče na poslovanje ugostitelja, jer, kako navodi Jovanović, rade sa 50 odsto kapaciteta.

“Shodno tome organizujemo proces poslovanja, što znači manji broj radne snage i naravno prihoda. Veliki broj kolega jako teško održava svoje poslovanje. Dugovanja povjeriocima i državi se svakim danom povećavaju i za očekivati je da dobar dio njih, nažalost, neće uspjeti da održi svoju likvidnost”, kazao je Jovanović.

Očekuje da će veći dio ugostitelja, koji je uspio da izbjegne bankrot, ove godine otvoriti svoje objekte. Ipak, strahuje da bi, ukoliko se ponovi prošla godina, to značilo potpuni krah njihove djelatnosti. Iako su im umanjeni porezi na nepokretnost i dok čekaju konačnu odluku u vezi zakupa terasa, Jovanović smatra da bi ove godine u potpunosti trebalo da budu oslobođeni tih obaveza. Kaže da im računi za čistoću još nijesu stizali za mjesece dok su bili zatvoreni, ali očekuju odluku Odbora direktora Komunalnog kojom bi, prema informacijama koje imaju, trebalo da budu oslobođeni te obaveze.

Jovanović smatra da bi subvencije na zarade morale biti produžene do juna, a da bi država, morala djelovati energičnije u promociji i marketingu, posebno u regionu i prioritetnim tržištima. Naglašava da je potrebno što prije donijeti potpuno jasne protokole kako bi potencijalni turisti znali šta ih čeka prilikom ulaska i boravka u Crnoj Gori.

“Potrebno je da Vlada i ministarstvo nadležno za turizam uloži veći napor, te da se uspostave bilateralni odnosi sa najvažnijim emitivnim tržištima. Neophodno je otvarati koridore i uraditi sve da se spasi ova sezona, jer ćemo u suprotnom, svi biti u velikom problemu i teško izbjeći bankrot, koji se već sada nazire”, zaključio je Jovanović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta