Gradski portal

Sigurna ženska kuća: Pravda je slijepa, ali bi morala ostati svjesna da žrtve silovanja nemaju povjerenja u institucije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Da pravo i pravičnost ne idu ruku pod ruku, još jednom smo, nažalost, imali priliku da se uvjerimo u postupanju Vijeća Apelacionog suda. Naime, B.B. je od januara do juna 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao petnaestogodišnju djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, saopštili su iz nevladine organizacije Sigurna ženska kuća.

Kako su naveli za silovanje maloljetnika zakonom je predviđena kazna od 5 do 15 godina zatvora, koliko je i dosudio sudija Višeg suda Veljko Radovanović.

Dodaju da je Vijeće Apelacionog suda koji su činili sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i sutkinja Vesna Moštrokol, ocijenilo je da je sudija Radovanović dao preveliki značaj višestrukom silovanju maloljetnice, prijetnjama i ranijoj osuđivanosti, te je okrivljenom smanjio kaznu na 8 godina.

„Koja je to olakšavajuća okolnost, ukoliko uopšte postoji, u krivičnom djelu silovanja maloljetnice, koja je opredijelila ovo Vijeće na ovako ponižavajuću odluku? Da li su se prilikom odlučivanja rukovodili osnovnim postulatom zakona da se na sudu uvijek odlučuje u najboljem interesu djeteta? Da li su svjesni da su ovakvom odlukom zapravo osudili maloljetnu djevojčicu da nije vrijedna da joj zakon države Crne Gore pruži zaštitu i moralnu satisfakciju?“, zapitali su se iz ove nevladine organizacije.

Na kraju su istakli daj e pravda slijepa, ali bi morala ostati svjesna da zbog ove i ovakvih odluka žrtve silovanja nemaju povjerenja u institucije, da će u najdubljoj tišini i najskrivenijem kutku svog bića uporno tražiti gdje su to pogriješile pa su “zaslužile” da njihov silovatelj bude mnogostruko više shvaćen, opravdan, zaštićen i amnestiran i da će im svakodnevna misao biti samopovređivanje i suicid a ne odluka da preživljeno nasilje prijave nadležnim instancama.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije