Foto: AP

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je da Kina neće ćutati ako SAD pokušaju da suzbiju razvoj visokih tehnologija i potkopaju napredak Kine.

Si je u telefonskom razgovoru sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom rekao da će vrata Kine uvijek biti otvorena ako SAD žele obostrano korisnu saradnju i zajednički da dijele kineske razvojne dividende.

“Međutim, ako SAD insistiraju na suzbijanju visokotehnološkog razvoja Kine i lišavanju Pekinga legitimnog prava na razvoj, u tom slučaju nećemo samo stajati i ćutati”, istakao je kineski predsjednik.

Si je dodao da je pitanje Tajvana “crvena linija” u odnosima Kine i SAD i da Peking neće žmuriti pred stranom podrškom nezavisnosti Tajvana, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, odnosi Kine i SAD stabilizovani su posljednjih mjeseci.

Bajden je rekao da je razvoj Kine koristan za cijeli svijet, kao i da Vašington ne nastoji da potkopa razvoj Pekinga ili uništi bilateralne veze dvije zemlje.

Izvor: Nezavisne novine

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta