Selo u kom možete da živite samo ako imate operisano slijepo crijevo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Život na Antarktiku nije lak posebno ako uzmemo u obzir da se zimi temperature spuštaju i do -50 stepeni, pa stanovnici nekada i po nekoliko nedjelja ne izlaze iz kuće.

Čileansko selo Villa Las Estrellas nalazi se na Antarktiku, a riječ je o istraživačkoj i vojnoj bazi koja je udaljena hiljadu kilometara od prve veće bolnice, pa se ljudi ovdje mogu doseliti samo ako imaju operisano slijepo crijevo.

To pravilo važi i za naučnike i vojna lica koja uglavnom naseljavaju ovu bazu, ali i njihove porodice.

U samom selu ima tek nekoliko ljekara, ali niko od njih nije specijalizovani hirurg. Stoga oni koji dođu ovdje moraju biti spremni na činjenicu da se hitne operacije ne mogu obavljati na licu mjesta, pa se takvim uslovima života i prilagođavaju.

Takođe, ženama koje žive u ovoj bazi se ne preporučuje da zatrudne.

Ljeti ovdje živi tek 150 stanovnika, a zimi se ta brojka prepolovi. Selo je opremljeno osnovnim institucijama, ima malu školu, poštu, banku, teretanu, rusku pravoslavnu crkvu i malu radnju suvenira, pa čak i hostel sa dvadesetak kreveta.

Komunikaciju s ostatkom svijeta održavaju preko satelitskih telefona, a u školi postoji samo nekoliko računara s pristupom internetu.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta