NAJNOVIJE

Mnogo puta su nas prevarili i parlamentarna većina, i Vlada, i svaki ministar pojedinačno, čime su nam dali za pravo da im ne vjerujemo, kazao je, gostujući  u emisiji „Znam da znaš“ na Gradskom radiju poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić.

Kako je rekao, još nema informaciju kakav dogovor je postigla parlamentarna većina u Skupštini.

„Znajući kakvi su bili raniji dogovori, kada je riječ o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali i tužilačkim zakonima, na koje je, na sreću, Venecijanska komisija dala negativan odgovor, iskreno – ne očekujem ništa dobro“, rekao je Sekulić.

Demokratski front vjerovatno neće ukidati specijalno tužilaštvo, ali će, kako je uvjeren Sekulić, naći način da kompletan tužilački sistem, uključujući i tužioce, podredi svojim političkim ciljevima.

„Njihov cilj je da institucije služe užem krugu političara koji su se našli na njihovom udaru, a ne građanima Crne Gore. Kada imate cilj ispred sebe i pravite pravnu normu u skladu sa njim, ona ne može biti dobra, jer služi da se unizi ili uništi crnogorsko tužilaštvo“, ističe Sekulić.

Kod odluke Vlade da promijeni kriterijume za sticanje crnogorskog državljanstva, kao i kod odluke da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi Zakon o crnogorskom državljanstvu, najproblematičnije je to što je, kako je objasnio, osporila dvije decenije dugu praksu zajedničkog dogovora, odnosno da se parlament bavi izbornim zakonima.

„Krivokapićevu vladu nije briga šta kaže parlament. Njih ne interesuju ni  parlamentarna većina ni oni koji su ih izabrali. Interesuje ih samo politički cilj koji je u ova dva zakonska akta bio jasan – napraviti partijski i politički inženjering koji bi išao u susret stvaranju ‘srpskog sveta'“, smatra Sekulić.

On se nada da su građani pametniji od političkih lidera sadašnje parlamentarne većine i da neće dozvoliti da ovo pređe u radikalni sukob.

„Teško je sačuvati prisebnost u trenucima kada vam politička većina pokušava nametnuti nešto čemu nema mjesta u građanskoj Crnoj Gori. Kada nam se premijer obrati sa ‘braćo i sestre’, ne mogu se oteti utisku da to ima četnički prizvuk“, kazao je Sekulić i dodao da je ovo prvi put u istorije Crne Gore, od italijanske okupacije 1941, da se premijer građanima obraća na taj način.

Sekulić ističe da Krivokapić trenutno nema podršku ni parlamentarne većine ni manjine, za šta je sam kriv.

„Podršku nije imao ni na početku. Već poslije nekoliko dana, njegova vlada je od parlamentarne većine optužena da je korumpirana, a on se obraća građanima i DPS-u sa nekih moralnih visina. To ne ide jedno sa drugim“, naglašava Sekulić.

Krivokapić je, dodaje, vjerovatno zaboravio kako se sam ponašao na litijama, od prošlog januara do izbora, kao i način na koji je slavio pobjedu.

„Nije prijatno kada proslavljate pobjedu na parlamentarnim izborima bez crnogorske zastave“, ocijenio je Sekulić.

Vlada, smatra, ne može izdržati čitav mandat, jer nije transparentna, a Krivokapić je napravio nekoliko grešaka.

„Od onog što je obećao u inauguracionom govoru nema ništa, ali imamo netransparentnost, nepotizam, nerad u parlamentu. Osim Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je donijet silu na sramotu i protiv stavova Venecijanske komisije, za četiri mjeseca nije donijet više nijedan“, kaže Sekulić.

Kada je biran u parlamentu, Krivokapić je došao taksijem i rekao da će slobodno šetati gradom i da mu ne trebaju tjelohranitelji, dok se sada, podsjeća Sekulić, vozi mercedesom, prati ga služba, zaštićena je kompletna njegova porodica, vozač koji vozi njegovu kćerku nasrće na građane koji izražavaju demokratski protest.

„Da li je moguće da on priča o Crnoj Gori, a došao je na poletu Srpske pravoslavne crkve, tačnije beogradske patrijaršije, koja mu je sastavljala Vladu pod Ostrogom i na uzletu srpskog nacionalizma“, dodaje Sekulić.

Od negiranja ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da se u Srebrenici desio genocid mnogo je tragičnije, naglašava, kada on saopšti da su mu članovi Vlade čestitali na stavu o Srebrenici.

„Iz toga, kao i iz Krivokapićevog pisma, jasno je da su u Vladi jedinstveni kada je riječ o Srebrenici, samo što će onaj koji je to javno saopštio morati da odgovara”, smatra Sekulić.

Veći dio građana je, dodaje, shvatio kuda ide ova vlada i definitivno ćemo imati ili dekompoziciju Vlade ili prijevremene izbore već na jesen.

„Kakav autoritet ima premijer koji želi da smijeni ministra, a to mu ne dozvoljava parlamentarna većina, a ni sam ministar neće da ode!? Sada živimo neki politički cirkus“, ocijenio je Sekulić.

DPS je spreman za izbore koji će se održati 9. maja u Herceg Novom –

kampanja je počela u skladu sa pandemijom i mjerama, a u tom gradu imaju, kaže, stabilno biračko tijelo.

„Pitanje je dana kada ćemo se, kao najjača partija u tom gradu, na izborima pozicionirati kao stub oko kojeg se okupljaju ostale partije koje su nam tradicionalni partneri“, zaključio je Sekulić.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta