Šehović: Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici pobijedila istina i pravda

Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na žrtve ovog stravičnog zločina, najvećeg i namonstruoznijeg te vrste poslije Drugog svjetskog rata, ali i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, pobijedila je istina i pravda - ocijenio je lider Socijaldemokrata Damir Šehović.
Foto: SD

Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na žrtve ovog stravičnog zločina, najvećeg i namonstruoznijeg te vrste poslije Drugog svjetskog rata, ali i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, pobijedila je istina i pravda – ocijenio je lider Socijaldemokrata Damir Šehović.

To je, smatra, najmanje što je civilizovani svijet u ovom momentu mogao da uradi, suočen i sa sopstvenim dijelom odgovornosti zbog toga što je propustio da ga svojevremeno spriječi.

– Region je, ako bude dovoljno državničke mudrosti i pameti, dobio priliku za političku katarzu, ali i za novi zajednički početak, ovoga puta na zdravim ideološkim i vrijednosnim temeljima. Ovakav ishod glasanja u Njujorku vraća vjeru da su ljudske vrijednosti univerzalne, da ne poznaju granice, te da je moralni kompas čovječanstva ipak nepokolebljiv – naveo je Šehović.

Ironija sudbine je, kaže, da su najveći promoteri ove rezolucije upravo oni koji su se Rezoluciji najviše protivili. 

– Njihov prilično neubjedljiv otpor i manipulativan narativ koji ga je pratio, samo je dodatno ojačao potrebu za ovakvim dokumentom, ističući njegovu kritičnu važnost u borbi protiv revizionizma i poricanja genocida. Iako je Crna Gora podrškom ovoj rezoluciji, formalno ostala privržena zapadnom sistemu vrijednosti, kojem inače s punim pravom većinski teži, ostao je gorak ukus zbog, najblaže rečeno, nesnalaženja aktuelne vlasti kod upravljanja ovim, ne političkim, nego prije svega etičkim pitanjem. Zahvaljujući demonstriranoj političkoj nedoraslosti i neodlučnosti, koja je od početka bila prisutna unutar, po ovom pitanju, međusobno posvađane vlasti, razotkrivena je duboka podijeljenost unutar parlamentarne većine – naveo je lider SD.

Sada je, ističe, kristalno jasno da najmanje polovina te većine ne razumije da bez suočavanja s prošlošću nema budućnosti, a posebno, kako je rekao, ne evropske – koje su joj puna usta.

– Ovakva vlast, koja nije u stanju da prepozna ključne istorijske trenutke, i da na njih adekvatno i bez jeftinih dnevno-političkih kalkulacija odgovori, nije održiva, a još manje je evropska. Socijaldemokrate Crne Gore će nastaviti borbu za istinu, pravdu i evropske vrijednosti. Nećemo odustati dok ne izgradimo društvo koje je utemeljeno na ispravnom progresivnom svjetonazoru. Naša vizija Crne Gore je jasna: društvo koje ne bježi od prošlosti, već se suočava s njom, kako bi osiguralo bolju, pravedniju i prosperitetniju budućnost za sve – zaključio je Šehović.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments