Foto: Pixabay

Postoji mnogo zanimljivosti koje nas ujedno zastrašuju i fasciniraju kada je riječ o Zemlji, a vezane su za čudne krajolike, zanimljive životinje i čudesne organizme. Ovom prilikom izdvajamo sedam:

ZEMLJINI POLOVI SE OKREĆU

Svi znamo da je Sjeverni pol na sjeveru, negdje iznad Aljaske, a da je Južni negdje dolje, blizu središta Antarktika. To će zauvjek biti tako kada su u pitanju geografski polovi planete, međutim ne i kada su u pitanju magnetski polovi. Tokom proteklih 20 miliona godina, Zemljini magentski polovi su se okretali svakih nekoliko stotina hiljada godina, što znači da ako ste imali kompas u ruci pre oko 800,000 godina, on bi vam pokazao da je sjever na Antarktiku. 

Iako su naučnici prilično sigurni da se to zaista dešava, još uvek nije sasvim jasno šta izaziva ove polarne akrobacije. Za sada, Zemljin sjeverni magnetski pol se kreće ka sjeveru brzinom oko 65 kilometara godišnje. Imajući u vidu da se poslednji preokret polova dogodio pre 780.000 godina, mi smo zakasnili za preokret.

Foto: Pixabay

NAJVEĆI ŽIVI ORGANIZAM NA ZEMLJI JE…

Kada je u pitanju najveće živo biće na planeti, svima uglavnom prvo padnu na pamet kitovi, slonovi ili drveće. Možda biste se čak sjetili i da su koralni grebeni najveća konglomeratska stvorenja.

Međutim, ispostavilo se da svjetski rekord za najveći živi organizam na Zemlji ima nešto manje impresivan izgled, ali u pogledu veličine čini da plavi kit djeluje kao patuljak. U pitanju su gljive.

Tačnije, izazivač za titulu najvećeg poznatog živog organizma na svijetu je gljiva medenjača koja živi na planinama Blu u Oregonu. Ova ogromna gljiva zauzima oko 965 hektara zemlje, što je veliko koliko 1.665 fudbalskih terena.

Medna gljiva, ili medna pečurka, je zapravo zajedničko ime za nekoliko različitih vrsta gljiva roda Armillaria. Ove parazitske gljive kolonizuju i ubijaju brojne drvene biljke, zbog čega su dobile nadimak “noćna mora baštovana”, iako neke mogu biti nešto benignije od drugih.

NEKI DJELOVI ZEMLJE IZGLEDAJU KAO DA SMO NA DRUGOJ PLANETI

Mjesto koje mnogi nazivaju “Paklom na Zemlji”, Danakilska pustinja u Africi, predstavlja jedno od najsuvljih, najdubljih i najtoplijih mjesta na svijetu. Smještena je u Afarskoj (Danakilskoj) depresiji, gdje se nalazi i jezero Asal, najniža tačka Afrike na –155 m ispod nivoa zemlje i predstavlja jedno od najekstremnijih mjesta na planeti. Međutim, čak i ovdje ima mjesta život. Raznobojni hidrotermalni otvori su dom ekosistema koje astrobiolozi sada koriste kao analog u potrazi za životom van Zemlje.

Foto: wikipedia

JEDNO OSTRVO IMA “PODVODNI VODOPAD”

Na jugozapadnoj obali Mauricijusa nalazi se jedistven prirodni fenomen, tačnije  jedinstvena optička iluzija podvodnog vodopada. Gavni krivac su struje koje su vremenom slagale pijesak sa obala Mauricijusa stvarajući kaskade, odnosno ležišta koja stvaraju utisak slivanja vode na sred okeana. Na satelitskim snimcima to izgleda posebno dramatično, kao da podvodna struja izranja uz obalu ovog rajskog ostrva.

NEKI OBLACI SU ŽIVI

Ponekad, u sumrak, tamni oblaci se pojave vrlo blizu zemlje. Dok se kovitlaju i menjaju oblik, oni mogu izgledati prilično živo, a zapravo to i jesu. Formirani od stotinu ili čak hiljadu čvoraka koji lete u jatu, ovi “oblaci” su zapravo fenomen poznat kao murmuracija. Naučnici sumnjaju da ptice lete u tandemu kada traže mesto za skrivanje ili izbjegavanje predatora. Međutim, i dalje je zagonetka kako tačno postižu takvu izuzetno akrobatsku sinhroniju dok lete.

Foo: Pixabay

NA ZEMLJI POSTOJE I PODVODNE LIVADE

Najrasprostanjenija morska trava na svijetu, poznata kao Posidonija, prema grčkom bogu Posejdonu, takođe je poznata i kao jedna od najstarijih živih vrsta na Zemlji. Genetsko sekvenciranje je nedavno otkrilo da bi ekspanzivna livada Posidonije, koja raste na obali Španije, mogla biti stara stotinu hiljada godina. To znači da prije nego što su naši savremeni ljudski preci čak i napustili Afriku, prve morske trave su započele proces dijeljenja ćelija i kloniranja kako bi preživjele globalno širenje čovječanstva. 

NA ZEMLJI POSTOJI RIJEKA KOJA KLJUČA

Misteriozna, oko 6,5 kilometara duga rijeka duboko u srcu Amazona je toliko vruća da voda u njoj ključa. Misteriozna “ključajuća” rijeka Majantujaku, čiji tok iznosi više od šest kilometara, nalazi se duboko u Amazoniji. Na najširem dijelu, široka je oko 25 metara i duboka oko šest metara.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta