Search
Close this search box.

SDT traži da se dio sadržaja iz telefona Medenice uvrsti u postupak protiv Mugoše

Gradski.me

Foto: Gradski.me

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se dio sadržaja iz telefona Vesne Medenice uvrsti kao dokaz u postupak protiv Miomira Mugoše. To je na današnjem ročištu, za kada su bile planirane završne riječi, saopštila tužiteljka SDT Marija Raspopović.

Tužiteljka je napomenula da se radi o sadržaju koji već egzistira kao dokaz u sudskom postupku protiv Medenice i grupe.

„Radi se o komunikaciji između Medenice i sestre optuženog“, navela je ona.

Advokati Mitar Mugoša i Predrag Đolević, koji zastupaju Miomira Mugošu, nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice, protivili su se predlogu tužilaštva i naveli da ne vide svrhu da se čita nešto što je neko pisao/pričao o nekome.

„Što se tiče listinga osoba koje nemaju veze sa ovim postupkom. Začuđeni smo. Krajnje je nedopustivo da se sprovedu transkripti u kojima neko priča o nekome, ne znamo o čemu. A pogotovo što u njima ne komunicira okrivljeni. To znači da onda može bilo ko, ko nije u ovom postupku, nešto da kaže o nekome i da se to sprovodi kao dokaz“, kazao je advokat Mitar Mugoša.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, a koje čine i sudije Igor Đuričković i Zoran Radović, dalo je rok SDT-u od osam dana da dostave na CD izdvojenu komunikaciju za koju tvrdi da je od eventualnog značaja za ovaj postupak.

Nakon toga, kako je pojasnila sudija Kovačević, sud će dostavi materijal i oodbrani i odlučiti, kada vidi o čemu se radi, da li pomenute poruke treba da budu sprovedene kao dokaz i u ovom postupku.

Tužiteljka je prvo predložila da sud nabavi i izdvoji sadržaj iz telefona Medenice, ne precizirajući šta čini taj sadržaj.

Na to je sudija Kovačević reagovala i zatražila da SDT ispravi formulaciju navoda, ukazujući da nije obaveza suda već tužilaštva da to obezbjedi.

Sudija je naglasila da je već dvije godine oduzet telefon Vesne Medenice i zatražila da i za ovaj današnji pedlog SDT priloži i naredbu.

Tužiteljka je navela da mijenja koleginicu, koja je na bolovanju, te da zbog toga ne zna o kojem se tačno sadržaju iz telefona Medenic radi.

Prije ovog predloga, ona je navela da sudu predlaže i da nabavi presudu, stav Vrhovnog suda o zastari u krivičnom postupku.

I na to su advokati imali primjedbu, jer je njihov predlog o zastari sud ranije odbacio, pa je nejasan motiv zašto SDT sat to traži.

„Očigledno je da je institut zastarelosti mnogo zabolio tužilaštvo, imajući u vidu kakve posledice donosi ako  se utvrdi da je nastupila zastarelost. Sve ovo što je danas rečeno, SDT je mogao reći i ranije. Ovo posebno imajući u obzir činjenicu da je ovo vijeće odbilo kao neosnovano predlog za zastaru. Zašto sad na tome SDT insistira, to samo ono zna“, naglasio je advokat Mugoša.

Advokat Đolević je naveo da je on sa Miomirom Mugošom putem telefona pričao o predlogu za isntitut zastare u krivičnom postupku i da niko za to nije znao osim oni.

„Telefoni se slušaju, svejedno moj ili njegov. Sudija, samo da vam predstavim šta se radi i u kojem vremenu“, naglasio je advokat Đolević.

Naredno ročište, za kada su takođe planirane završne riječi, zakazano je za 30. maj.

Podsjećamo, nakon što je Apelacioni sud Crne Gore početkom februara uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen od optužbe, danas je počelo ponovno suđenje.

Ranijom presudom Višeg suda, Miomir Mugoša oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što nije dokazano da je učinio krivično djelo. Tom presudom bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO “Carine”, oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Prema navodima optužnice, Miomir Mugoša je. od 25. jula 2007. do 8. maja 2012, kao službeno lice i javni funkcioner – gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

Izvor: Dan

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci