NAJNOVIJE

Foto: CDM

Roditelji djece sa autizmom i drugim razvojnim smetnjama tvrde da zbog ne dostatka specijalista u Centru za autizam u Podgorici ne mogu jednom mjesečno da zakažu tretmane za njihovu rehabilitaciju, piše Dan.

Direktorica NVO „Naše sunce“ Milka Šćepanović i majka autističnog dječaka, ističe za da su njenom sinu tek za maj zakazali termin kod dječjeg psihi jatra.

Ona je kazala da toj ustanovi nedostaje oko 60 defektologa, od čega po 30 oligrenologa i logopeda, koji su zaduženi za rad sa djecom sa razvojnim problemima i objašnjava da od otvaranja, Centar nema adekvatne stručnjake za liječenje najmlađih, zbog čega su roditelji primorani da ih vode u Beograd.

“Zbog nedostatka stacionarnih uslova za liječenje u Centru i Crnoj Gori, moramo da idemo u Beograd gdje će djeca primati potrebnu terapiju. Roditelji se žale da ne mogu da zakažu termin za djecu ni jednom sedmično, koliko je nophodno da bi se vidjeli rezultati rehabilitacije. Ja sam primorana da podignem kredit da bih vodila sina na liječenje u Beograd, iako imamo Centar za autizam i nadležne institucije. Prije dva dana je bilo makar još deset roditelja istim povodom u Centru, a ima ih na stotine koji moraju da vode svoje djecu na liječenje u Beograd” ističe Šćepanović.

Ona upozorava da Ministarstvo zdravlja godinama nije riješilo problem nedostatka defektologa, logopeda.

“Da bi nas pregledao dežurni ljekar u KCCG, morali smo da čekamo sat i po. On je morao da napusti svoje radno mjesto. To se stalno dešava. Dijete može da odbije najviše dva do tri tretmana mjesečno, ali ovih sedmica mnogo zaostajemo. Centar treba djeci da obezbijedi svakodnevne tretmane psihijatra, psihologa, logopeda, somatopeda, oligofrenologa. Roditelji su već izgubili nadu da će se to riješiti. Da li nadležni smatraju da tretmani od dva tretmana u toku mjeseca mogu pomoći djeci sa razvojnim smetnjama. Apsolutno to nije dovoljno, djeca će samo nazadovati, poručuje Šćepanovićeva.

Prema njenim riječima, instituti u susjednim državama pružaju svakodnevne tretmane za djecu, jer sa ovakvim radom Centra koji očigledno nekome odgovara, djeca mnogo gube.

Direktor Centra za autizam, Ivan Krgović, nedavno je saopštio da se u Centru za autizam povećava broj pacijenata, a stručnog kadra fali, posebno logopeda.

“Imamo osam psihologa, tri logopeda, a zahtjevi su veliki. U prethodnom periodu osoblje je napuštalo Centar za autizam zbog nezadovoljstvauslovima rada. Raspisali smo konkurs za pet radnih mjesta. Imamo obećanja daćemo riješiti problem sa zakazivanjima u toku sledeće nedjelje. Očekujem da dnevni centri, kao što je trend u svijetu, donekle preuzmu pacijente”, rekao je Krgović.

On kaže da roditelji koji su nezadovoljni tretmanom naših logopeda, imaju privilegiju da idu u region, u Zavodu „Lipovica“ imaju besplatno liječenje.

Smanjena dužina trajanja tretmana

Milka Šćepanović je kazala da je zbog nedostatka kadra smanjena dužina tretmana. Ona navodi da i pored konkursa za prijem ljekara, Centar za autizam i dalje nema rješenja zbog problema nedostatka kadra.

“U Centru za autizam trenutno radi samo jedan oligofrenolog. Rijetko ko u državnoj ustanovi daje otkaz, a nas je nedavno petoro napustilo. To se dešava jer u odnosu na ostale ustanove, ovdje zaposleni imaju mnogo lošije uslove za rad”, zaključio je Krgović.

Izvor: Dan

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta