Šćekić: Evropska omladinska kartica ima značajan uticaj na živote mladih u Crnoj Gori

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić svečano je otvorio međunarodni Seminar Parcijalnog sporazuma za mobilnost mladih kroz omladinsku karticu i Evropsku asocijaciju omladinskih kartica (EYCA), koji se održava u Podgorici od 30. do 31. maja.
Foto: gov.me

Šćekić je rekao da su mladi stub budućnosti i da je neophodno pružiti im podršku i resurse koji će im omogućiti da se razvijaju, uče i napreduju.

Kako je kazao Šćekić, jedan od alata koji može doprinijeti osnaživanju mladih jeste Evropska omladinska kartica (EYCA), koja nije samo sredstvo za ostvarivanje raznih pogodnosti i popusta, već i sredstvo za lični i profesionalni razvoj mladih.

„Evropska omladinska kartica u Crnoj Gori je od svog početka 2018. godine imala značajan uticaj na živote brojnih mladih pojedinaca širom zemlje. S ponosom možemo reći da smo od početka implementacije ovog programa podijelili više od 60.000 besplatnih EYCA kartice širom Crne Gore“, rekao je Šćekić.

On je kazao da u prilog činjenici o posvećenosti Vlade Crne Gore EYCA programu govori i to da je krajem 2022. godine usvojen i strateški dokument – Program razvoja EYCA kartice u Crnoj Gori za period 2022-2024, koji prezentuje Vladinu viziju i planirane strateške ciljeve za dalji razvoj i jačanje uticaja Evropske omladinske kartice.

„Možemo se pohvaliti i činjenicom da smo uz snažnu saradnju i entuzijazam implementatora i partnera na programu NVO „Centar za omladinsku edukaciju“ već u prvoj godini implementacije realizovali više od 80% planiranih aktivnosti iz pomenutog strateškog dokumenta“, rekao je Šćekić.

U Crnoj Gori, kako je kazao Šćekić, postoji 11 omladinskih servisa koji su osnovani od strane Ministarstva sporta i mladih u okviru kojih se na godišnjem nivou sprovede oko 1000 aktivnosti za mlade u skladu sa njihovim potrebama, zahtjevima i očekivanjima.

„Intencija Ministarstva sporta i mladih je da u narednom periodu otvori ovakve prostore za mlade u svim opštinama u Crnoj Gori. Oni predstavljaju važan resurs za sve mlade ljude u Crnoj Gori, koji nudi platformu za izražavanje i realizaciju njihovih ideja i doprinosi jačanju njihovog samopouzdanja i osjećaja pripadnosti“, zaključio je Šćekić.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments