Foto: DPS

Razlozi poništenja „Konkursa za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini“ u najmanju ruku su čudni, kazala je Nela Savković Vukčević, članica Glavnog odbora DPS Crne Gora.

“Konkurs je uredno raspisan, na zakonit način, a to što “sredstva koja su opredijeljena nijesu odobrena” isključivo je odgovornost nove vlasti, baš kao i istorijski rekordno kašenjenje usvajanja Budžeta, koji je predložen van Ustavom definisanih rokova, a zbog čega je i budućnost ove Vlade upitna. Da li se iza poništavanja konkursa, pa najave o raspisivanju novog, skriva namjera da sredstva na konkursu budu raspodijeljena ideološki i nacionalno podobnim stvaraocima, a da o tome odlučuju neke druge komisije u odnosu na dosadašnje koje su apsolutno stručne i nepristrasne – saznaćemo uskoro. Tek, znajući dosadašnju praksu nove Vlade, imamo mnogo razloga da vjerujemo u to”,. navodi Savković Vukčević.

Upozoravaju Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da se time ne služi, jer je upravo konkurs za sufinansiranje stvaralaštva bio jedan od modela kojim je podstican rad stotina autora, među kojima su uvijek dobar dio njih činili kulturni djelatnici bez stalnog zaposlenja.

“Pamtimo i da je Ministarstvo kulture prošle godine, u jeku pandemije, realizovalo izdašan konkurs podrške isključivo namijenjen stvaraocima bez stalnog zaposlenja. Stoga, poništavanje konkursa, a sada i najava novog, kojim će dodatno biti produženi rokovi, predstavlja još jedan udar na kulturno-umjetničku zajednicu, koja, umjesto bilo kakvog vida podrške, već mjesecima dobija ignorisanje. Tako je još od momenta kada je Crna Gora postala država koja je ostala bez Ministarstva kulture”, ističe Nela Savković Vukčević.

Poziva Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da prestane sa daljim degradiranjem zaposlenih u kulturi, počev od te institucije, sve do onih nad čijim radom vrši nadzor.

“Službenici i namještenici, a u ovom slučaju u pitanju su krajnje stručni ljudi, ne smiju biti žrtve revanšizma koji od decembra sprovodi Vlada Crne Gore. Ministarki Bratić poručujemo da podjele po vjerskom ključu, selekciju na podobne i na “ustašku đubrad”, a naročito manipulisanje, ostavi za njen proslavljeni “Facebook” profil i slična opskurna mjesta. Jer, ovdje su u pitanju egzistencija i rad stotina, pa i hiljada kulturnih stvaralaca. Odlukom Vlade, koja, kako se ispostavlja, nikad nije ni imala predstavu o tome što bi trebalo da radi, prvo je ukinuto ministarstvo koje bi se bavilo isključivo kulturomi položajem kulturnih stvaralaca. Onda su, budžetom koji će biti usvojen na neustavan način, ostali i bez bilo kakvih kapitalnih projekata, koji će im omogućiti bolje uslove za rad – a  kojima je prethodna Vlada bila snažno posvećena. A danas im prijeti realna mogućnost da, podjelom koju od početka unose ministarka Bratić i njeno ministarstvo, ostanu i bez podrške Vlade, koja bi trebalo da bude njihov partner i da pruža podsticaj njihovom radu”, zaključuje Nela Savković Vukčević.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta