AP

Foto: AP

Saudijske vlasti saopštile su danas da će uputiti 250 miliona dolara pomoći međunarodno priznatoj vladi Jemena, koju Saudijska Arabija podržava u njenom ratu protiv pobunjenika Huta.

Rijad je u avgustu poslao prvu pomoć od takođe od 250 miliona dolara u sklopu obećanja da će vladi u Jemenu obezbijediti 1,2 milijarde dolara za smanjenje vladinog budžetskog deficita i isplatu plata državnim službenicima.

“To je druga tranša pomoći namijenjena smanjenju budžetskog deficita jemenske vlade u iznosu od 250 miliona dolara”, izjavio je saudijski ambasador Mohamed al Džaber u Adenu, prenosi Beta. 

Jemenska vlada preselila se u Aden, lučki grad na južnoj obali Jemena, nakon što su Huti, koje podržava Iran, zauzeli glavni grad Sanu 2014. godine.

Saudijska Arabija je 2015. mobilisala međunarodnu koaliciju koja je namjeravala da smijeni pobunjenike. Rat koji je uslijedio ostavio je stotine hiljada mrtvih, bilo u borbi ili zbog nestašice izazvane sukobom.

Prekid vatre uz posredovanje UN u aprilu 2022. doveo je do velikog smanjenja sukoba. Primirje je zvanično isteklo šest mjeseci kasnije, ali su borbe dvije strane, ipak, smanjene.

Iznenadni sporazum o zbližavanju objavljen u martu 2023. između Saudijske Arabije i Irana podstakao je nadu u trajni prekid vatre u Jemenu, iako za sada nije najavljen nikakav napredak.

Huti su pokrenuli napade na brodove na Crvenom moru posljednjih mjeseci, rekavši da podržavaju Palestince u Pojasu Gaze, gdje je Izrael u ratu sa islamističkim pokretom Hamas.

Američke i britanske snage su prošlog mjeseca pokrenule seriju napada sa ciljem da smanje sposobnost pobunjenika Huti da napadaju brodove koji prolaze kroz glavnu trgovinsku rutu Crvenog mora.

Analitičari su upozorili da bi rastuće tenzije u regionu mogle poremetiti napore za postizanje mira u Jemenu.

Izvor: Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta