Saudijci preuzimaju tenis i spajaju ATP i WTA

Nakon što je objavljeno sklapanje ugovora o strateškom partnerstvu ATP i Saudijske Arabije, stiže i vijest da Saudijci ne žele da se zaustave na tome – stiže ponuda koja bi mogla da transformiše tenis, a Saudijcima donese gotovo potpunu kontrolu nad ovim sportom.

Javni investicioni fond Saudijske Arabije predstavio je dvije milijarde dolara vrijednu ponudu kako bi se WTA i ATP spojili, izvještava Sajmon Brigs iz engleskog Telegrafa.

Čelni ljudi ATP i WTA dobili su rok od 90 dana da prihvate ili odbiju ponudu koja bi transformisala profesionalnu tur u kome bi nagradni fondovi bili izjednačeni. Ponuda Saudijske Arabije ne obuhvata grend slem turnire.

Potencijalni kamen sporicanja oko sklapanja posla mogla bi da bude želja Saudijaca da već u januaru jedan masters turnir bude organizovan u ovoj zemji, i to pred Australijan open. Tome se navodno već protivi izvršni direktor Australijan opena Kreg Tajlo jer bi to poremetilo cio dio australijske sezone koja prethodni prvom grend slemu sezone.

Prema ovom predlogu, sadašnji prvi čovjek ATP Andrea Guadenci, koji je i pregovarao sa Saudijcima, bio bi komesar tog novog kombinovanog tura koji bi nosio naziv PIF tur (Public Investment Fund Tour).

Ukoliko ponuda bude prihvaćena, sve bi započelo masters turnirom, za muškarce i žene, u januaru u Saudijskoj Arabiji koja je već neko vrijeme domaćin završnog turnira za žene.

Andrea Guadenci odavno javno zastupa ideju spajanja ATP i WTA tura kao najbolji način da se sport razvija i privlači navijače. Slične ideje pominjali su ranije i Rodžer Federer i Bili Džin King, ali i Džon Mekinro koji je ipak od onih koji se protive uplivu saudijskog novca u sport.

Na pitanje o stanju na ATP i WTA turu koje je dobio tokom mastarsa u parizu u novembru govorio je i Novak Đoković:

„Više puta sam ovo rekao – mislim da tenis ne koristi svoj puni potencijal. Mi smo jedan od, globalno gledano, najgledanijih posrtova, ali mislim da smo i dalje u nekim aspektima veoma konzervativni i da to ne prolazi najbolje kod mlađe pubilike. Veliki sam poštovalac naše istorije i tradicije i mislim da moramo da je njegujemo i poštujemo, ali takođe smatram da bi trebalo da pokušamo da se prilagodimo modernim vremenima i da shvatimo šta je to što mlađe generacije žele i prilagodimo se tome“.

Ranije je uvijek najveća prepreka spajanju bila činjenica da ATP ima daleko veće prihode od WTA. Dvije milijarde razloga da se na to zaboravi je na stolu.

Sportklub

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments