Šaranovićeve poruke potvrda postojanja tajnih dosjea

vlada cg
Foto: gov.me

Foto: Gov.me

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je juče novinarima da je tačna informacija da je šef njegovog obezbjeđenja policajac Vuk Vuković, o čemu je Pobjeda izvijestila u utorak, kada smo upozorili da je to policijski službenik koji je 2022. godine osuđen zbog brutalnog zlostavljanja vlasnika jednog kafića na Cetinju, tokom racije, kojeg je, ničim izazvan, gazio cokulom i udarao dok ga nije sklonio kolega.

Vuković je osuđen na četiri mjeseca kućnog zatvora zato što je 28. jula 2021. ispred ugostiteljskog objekta „La Martina“ na Cetinju počinio krivično djelo zlostavljanje.

– Pročitao sam u nekim medijima pretenciozne tekstove i imajući u vidu da znam iz kog miljea dolaze, to su za mene tekstovi koji nose kodno ime „raša“, u zavisnosti od akcentovanja. To je kodno ime tog teksta. Radi se o policijskom službeniku, koji je zajedno sa ostalim policajcima učestvovao u policijskoj akciji na Cetinju prije nekoliko godina kada je vršena kontrola jednog ugostiteljskog objekta, u kojem su se, prema operativnim podacima policije, nalazila bezbjednosno interesantna lica i članovi kriminalnih grupa. Vidjeli ste da su izašli skrinšotovi sa snimka samog incidenta. Na samom snimku ste mogli nešto da vidite, ne i da čujete – kazao je Šaranović.

Pravdajući dalje svoj izbor rekao je kako mu je jako drago da se ne radi o policajcu koji se nalazi u „Skaj“ prepiskama, policajcu koji je bio povezan sa švercom kokaina, ili policajcu koji je sprovodio policijsku torturu „nad slobodnim građanima“, čemu je, kako navodi, crnogorsko društvo bilo izloženo u prethodne tri decenije.

Ministar je potom novinarima pokazao nalaz vještaka sudsko-medicinske struke u konkretnom slučaju, a u kom se tvrdi da žrtva Vukovićevog zlostavljanja nije „zadobio tjelesnu povredu“.

– Lice je zadobilo crvenilo kože u predjelu desnog ramena, što samo za sebe ne predstavlja tjelesnu povredu – objasnio je Šaranović stepen povrede Cetinjanina kojeg je brutalno zlostavljao njegov šef obezbjeđenja, iako ovaj nije pružao bilo kakav otpor i bio je na podu, a ovaj ga gazio cokulom.

Rekao je i kako je „jako važno da taj policijski službenik nije vršio policijska ovlašćenja prema slobodnim građanima, već je vršio zajedno sa kolegama akciju legitimisanja lica koja su bezbjednosno interesantna“.

– Ne znate što se tačno dogodilo, a vidjeli ste pretenciozne naslove kako ministra unutrašnjih poslova obezbjeđuje policajac koji je osuđivan za nasilje -naveo je Šaranović.

I sada smo zaista u dilemi – da li je skandaloznije što je mlađani ministar unutrašnjih poslova u šefa obezbjeđenja unaprijedio policijskog službenika osuđenog za zlostavljanje, koje je zabilježeno i kamerama, ili ovakvo ministrovo pravdanje i beskrupulozno kvalifikovanje novinara, čiji je jedini grijeh što su javnost izvijestili o činjenicama.

Bojimo se, međutim, da je ministar nesvjesno otkrio još opasniju stvar kad kaže da je „kodno ime tog teksta ‘raša’, u zavisnosti od akcentovanja“. Kodna imena koriste se u službama bezbjednosti, pa ministar duguje odgovor za čiji tajni dosje u tajnoj službi je naziv – „raša“. I otkuda ministru unutrašnjih poslova pristup tajnim dosjeima, a primarno – ko je, kada i zbog čega naložio formiranje dosjea novinara u Agenciji za nacionalnu bezbjednost

Kaže ministar da zna iz kog „miljea“ dolazi tekst Pobjede, te da je „kodno ime tog teksta ‘raša’, u zavisnosti od akcentovanja“. Upadica sa akcentovanjem je, pretpostavljamo, trebalo da bude duhovita. Ali, nije.

Upravo u zavisnosti od akcentovanja – to je veoma opasna poruka novinarkama i novinarima.

Ako je mislio na suknju, za što je u crnogorskom jeziku raša sinonim, ministrova upadica je odvratna i mizogina. Je li to Šaranović crnogorskoj javnosti poslao poruku da ako tekst piše žena, onda ga ne treba ozbiljno shvatiti?! Jer, pretpostavljamo, mlađani ministar ima svoju viziju gdje je ženi mjesto u društvu, pa je akcentovanjem pokušao da omalovaži naš tekst, jer činjenicom da je koautorka žena, valjda tekst nema „težinu“ koju bi imao da ga je pisao samo muškarac.

Stavljanje žene u ovakav kontekst neprihvatljivo je i ministar bi, ako ništa drugo, trebalo da se izvini i javnosti i koautorki teksta.

Bojimo se, međutim, da je ministar nesvjesno otkrio još opasniju stvar kad kaže da je „kodno ime tog teksta ‘raša’, u zavisnosti od akcentovanja“. Kodna imena koriste se u službama bezbjednosti, pa ministar duguje odgovor za čiji tajni dosje u tajnoj službi je naziv – „raša“. I otkuda ministru unutrašnjih poslova pristup tajnim dosjeima, a primarno – ko je, kada i zbog čega naložio formiranje dosjea novinara u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Ne zaboravimo sramni uradak u izvedbi udarnih pera koncerna Vijesti, sadašnjih i bivših, iza kojeg je stala do tada ugledna regionalna istraživačka mreža BIRN – a u kojem se devetoro crnogorskih građanskih aktivista i aktivistkinja, među kojima i dvije novinarke Pobjede, od kojih je jedna i koautorka za Šaranovića spornog teksta, targetiraju kao radikalni desničari/ke. Ko pravi spiskove ekstreminih grupa i pojedinaca/ki? Tajna služba, naravno, tako da je jučerašnja Šaranovićeva izjava još jedna potvrda iz koje kuhinje je stigao udar na slobodne građanke i građane i novinarke.

I, ministre, opasno je kada novinari i novinarke dobiju kodna imena u bezbjednosnim službama. To je jasan pokazatelj da ne živimo u slobodnom društvu, jer država koja građanske aktiviste i aktivistkinje i novinarke i novinare proglašava radikalnim desničarima/kama i ekstremistima/kinjama je daleko od slobodnog društva, od demokratije i svega onoga o čemu je naš mlađani ministar juče zborio u nemuštom pokušaju da opravda svoju odluku da o imenovanju policajca osuđenog za zlostavljanje za šefa svog obezbjeđenja. 

Kao ministar unutrašnjih poslova Šaranović bi trebalo da zna da obilježje krivičnog djela zlostavljanje ne mora da bude bilo kakva fizička ozljeda – zlostavljanje može da bude i psihičko, mentalno, verbalno… I kao ministar unutrašnjih poslova morao bi da zna da policajac osuđen za zlostavljanje ne može da bude šef njegovog obezbjeđenja. Ali, naš ministar, očigledno, smatra da je njegov šef obezbjeđenja postupio ispravno, jer iz njegove perspektive postoje „manje vrijedni građani“ koji, samo zato što policija vjeruje da su povezani s kriminalom, treba zlostavljati, mučiti, tući…

U kafiću, u koji je upao njegov šef obezbjeđenja sa svojim tadašnjim timom, kako nam saopšti ministar bili su kriminalci i to je, po njemu, dovoljan razlog da se podvrgne torturi vlasnik tog lokala?! Ministar, valjda, smatra da „cilj opravdava sredstvo“.

Šaranović je ekonomista, njegov prethodnik je bio turizmolog i možda bi u Vladi trebalo da razmisle da za ministre koji „upadaju“ u resore koje ne razumiju organizuju ekspertsku obuku, u Ministarstvu unutrašnjih poslova s akcentom na ljudska prava.

Neprihvatljivo je da prvi čovjek onog resora koji bi trebalo da bude prva linija odbrane demokratskih vrijednosti u našoj zemlji nekoliko mjeseci po imenovanju prijeti novinarima tajnim dosjeima i šalje mizogine poruke na račun novinarki.

I za kraj, za gospodina ministra, imamo poruku – nećemo ućutati i beskompromisno ćemo ukazivati na sve anomalije u društvu. Neće nas zaustaviti ni vaši tajni dosjei, ni mizogine poruke. A on, pošto pominje slobodne ljude, neka se svakog jutra, prije nego pogleda medije, podsjeti riječi Džordža Orvela: „Ako sloboda išta znači onda znači pravo da se ljudima kaže ono što ne žele čuti“. Jer, mi ćemo nastaviti da pišemo.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments