Search
Close this search box.

Šaranović: Ohrabruje što je opet pokrenuta istraga pred Višim državnim tužilaštvom o ubistvu Jovanovića; Šćekić: Ubistvo Jovanovića mora biti riješeno

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović oglasio se povodom 20 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista DAN, Duška Jovanovića, kazaviši da ga ohrabruje što je prije godinu dana opet pokrenuta istraga pred Višim državnim tužilaštvom o tom ubistvu. Šaranović je poručio da će uložiti autoritet ministra unutrašnjih poslova da Uprava policije uradi sve što bude u svojoj moć kako bi iskoračili u rasvjetljavanju ovog slučaja.

„Evo danas, po isteku 20 godina kada je ubijen, ne samo čovjek, nego kada se pokušala ubiti, ali i satrijeti slobodna riječ u Crnoj Gori, i kao građanin Crne Gore, ali i kao najviši državni funkcioneri, imamo dužnost da svojim odnosom, ne samo na ovaj dan, već u svakom danu obavljanja naših funkcija učinimo sve da ovaj slučaj bude rasvijetljen“, kazao je Šaranović. 

Poručuje  da to nije obaveza samo prema Dušku Jovanoviću i prema slobodi medija, već da je to obaveza prema demokratiji i prema slobodnoj riječi.

„Kao ministru unutrašnjih poslova mogu da kažem da me ohrabruje što je prije godinu dana opet pokrenuta istraga pred Višim državnim tužilaštvom, i ono što ovdje sa punim ubjeđenjem garantujem, ne samo vama prisutnima, već svim građanima Crne Gore, na prvom mjestu žrtvi, nezaboravljenoj žrtvi Duška Jovanovića, jeste da ću uložiti sav svoj autoritet ministra unutrašnjih poslova da Uprava policije uradi sve što bude u svojoj moći i sve što je u njenoj nadležnosti kako bismo konačno nakon 20 godina iskoračili u rasvjetljavanju ovog slučaja“, naveo je on. 

Podsjetio je da je samo jedan saučesnik osuđen na 20 godina zatvora, već 19 godina je prošlo, „on će brzo biti na slobodi, ali mi na današnji dan nemamo informaciju o tome ko su izvršioci i ono što je mnogo bitnije ko su nalogodavci.“

„Mislim da je dužnost i tvrdim da je dužnost cjelokupnog državnog aparata da učinimo sve da se konačno i nalogodavci i izvršioci privedu pravdi i siguran sam da oko takvoj jednog opredeljenja postoji pun konsenzus na nivou cjelokupnog državnog aparata. Kao što je i zamjenik premijera kazao, na prethodnoj sjednici Vlade usvojen je poslednji dakle XII izvještaj Komisije za istrage napada na novinare kojoj svu tehničku, logističku podršku pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova i kao ministar unutrašnjih poslova, u ime našeg Ministarstva kandidovaću informaciju ka Vladi koja će siguran sam rezultirati raspisivanjem nagrade za bilo koju informaciju koja bude dovela do izvršilaca ili nalogodavaca ovog sramnog krivičnog djela“, zaključio je on. 

Želimo li biti pravna i odgovorna država, ubistvo Duška Jovanovića mora biti riješeno, poručio je vicepremijer i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić.

On je položio vijenac na mjesto na kojem je prije 20 godina ubijen nekadašnji glavni i odgovorni urednik Dana.

“Ovo je danas prilika, kao što sam već napisao u posveti, da borci ne smiju biti zaboravljeni, borci za pravdu i ako želimo da budemo ozbiljna i odgovorna država, a Crna Gora mora biti pravna i odgovorna država, onda se mora riješiti ubistvo Duška Jovanovića”, kazao je Šćekić.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments