Foto: Pixabay

Tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je danas istragu o tome da li oboljeli od kovida 19 umiru zbog toga što su priključeni na respiratore iz Kine.

Odluka je donesena nakon što je 17 anesteziologa iz Kliničkog centra u Sarajevu upozorilo na to da se pacijentima oboljelim od kovida-19 s najtežom kliničkom slikom pruža neodgovarajuća njega, prenosi INDEX.HR.

Budući da se naglo povećao broj umrlih, posebno u Sarajevu, anesteziolozi su kao mogući razlog naveli to da ih u najtežoj fazi bolesti priključuju na nekvalitetne respiratore, nabavljene prošle godine iz Kine pod sumnjivim okolnostima.

Zbog toga se sudi predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim osobama uključenim u nabavku, za koju je iz budžeta izdvojeno 5.3 miliona evra.

Na stotine kineskih respiratora oznake ACM812A, prema tvrdnjama anesteziologa koji njima rukuju, praktično su beskorisni u bolnicama, jer nisu korisni u tretiranju patološkog stanja bolesnika s dijagnozom kovida 19.

Nakon vanredne sjednice vlade Sarajevske županije njen predsednik Edin Forto kazao je da će zbog svega biti zatražen vanredni inspekcijski nadzor nad stanjem u sarajevskoj klinici.

“Mislim da bi upotrebu tih respiratora trebalo zabraniti i nabaviti nove provjerenog kvaliteta, i to treba uraditi hitno”, kazao je Forto.

Upravnica centra Sebija Izetbegović najavila je da će tražiti policijsku istragu o jednom od dva pisma anesteziologa koje se pojavilo u medijima, jer tvrdi kako je u jednom od ta dva slučaja riječ o plagijatu i lažnim tvrdnjama o stanju u bolnici.

“Tužićemo sve portale, televiziju i novinare koji su mahali tim pismom”, kazala je Izetbegović, reagujući na optužbe na račun uprave bolnice.

Nije porekla da postoji i autentično pismo, ali je utvrdila da se ono odnosi na “manje poteškoće” s respiratorima, koje su “lako rješive”.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta