Saradnja crnogorskih i britanskih vojnih inžinjera

Pripadnici inžinjerijskog tima britanskih Oružanih snaga posjetili su ove sedmice kolege iz Inžinjerijske čete Bataljona za podršku Vojske Crne Gore, kako bi razmijenili iskustva i znanja. Tokom boravka, pripadnici oba vojnoinžinjerijska tima imali su priliku da posjete i pregledaju montažne mostove “Bejli”, koje je Vojska Crne Gore postavila u Bijelom Polju i Mojkovcu nakon poplava 2023. godine.

“Siguran sam da će ova razmjena iskustava doprinijeti daljem unapređenju naših inžinjerskih sposobnosti i operativne efikasnosti naše čete", kazao je komandir Inžinjerijske čete VCG, poručnik Fikret Balić.

On je istakao da su britanskim kolegama prezentovali kapacitete jedinice, sa težištem na inžinjerijsku strukturu, zadatke i izazove.

O posjeti su razgovarali i načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Mitar Klikovac i britanski vojni ataše, potpukovnik Entoni Kalunjato, koji su na sastanku razmotrili dosadašnju saradnju inžinjerijskih jedinica dvije zemlje, kao i mogućnosti zanjeno širenje.

Britanski vojni ataše, potpukovnik Entoni Kalunjato je istakao da je ova posjeta bila jodlična prilika da britanski inžinjeri svjedoče profesionalizmu, motivaciji, vještinama i naporima crnogorskih inžinjera, posebno u vezi sa njihovom pomoći civilnim organima.

„Vojna pomoć se obično poziva kako bi se obezbijedile sposobnosti koje relevantni civilni organi nemaju ili ih u odgovoru na hitan slučajne ne mogu angažovati u neophodnoj mjeri. Takođe, ovaj poduhvat govori o našem širem odnosu sa Crnom Gorom, poziciji Ujedinjenog Kraljevstva prema našoj kontinuiranoj posvećenosti pružanju podrške Oružanim snagama Crne Gore u postizanju njenih ciljeva i ciljeva NATO sposobnosti“, posebno je naglasio potpukovnik Kalunjato.

„Ovakve aktivnosti su nastavak uspješne saradnje i jačanja veza između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane. Važno je da nastavimo dalje unapređenje operativnih sposobnosti Vojske Crne Gore i tako jačamo bezbjednost i stabilnost naše države, dok oružane snage obje zemlje ostaju posvećene jačanju savezničkih odnosa”, istakao je pukovnik Klikovac.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments