Sara Lakičević: Na Balkanu truba je i dalje muški instrument

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Duško Miljanić

Sara Lakičević autorka je knjige “Truba — moj instrument”, prve tog tipa u Crnoj Gori.

Knjiga je napisana za potrebe nastave trube u muzičkoj osnovnoj školi, a mogu je koristiti i početnici na svim limenim duvačkim instrumentima, kazala je za Gradski portal Lakičević, članica Crnogorskog simfonijskog orkestra i jedina trubačica u Crnoj Gori.

“Na Balkanu truba je i dalje muški instrument. U Crnoj Gori sam jedina žena koja je profesionalno svira, u Srbiji imaju dvije, u Hrvatskoj jedna. Sa druge strane, u Evropi — u Španiji na primjer, gdje sam magistrirala — potpuno je uobičajeno da žene sviraju taj instrument”, ističe Lakićević, koja je tri godine predavala trubu u muzičkim školama “Vasa Pavić” i “Vida Matjan”.

Tada se, kaže, uvjerila da nastavi nedostaje udžbenik poput ovog i odlučila da ga napiše.

“Knjiga je nastala iz želje da nastavnicima i đacima osnovne muzičke škole pružim priručnik za rad, kako bi nastava bila što organizovanija, ljepša i samim tim privlačnija za djecu. Osim toga, željela sam i da istaknem i izdvojim trubu kao manje popularan instrument u našoj sredini i da predstavim svu njenu ljepotu”, kaže Lakičević. 

Nadala se da će njen primjer slijediti i drugi nastavnici.

“Imala sam ideju da pokrenem i ostale kolege i da Crna Gora dobije ediciju kompletnih knjiga vezanih za muzičko obrazovanje. Moja ideja je bila da dijete, kada uđe u knjižaru, pred sobom ima izbor knjiga pod zajedničkim imenom Moj instrument, a da onda ono bira sopstveni — bilo da je to horna, truba, klarinet..”, objašnjava Lakičević.

Ideja da napiše knjigu pojavila se prije pet-šest godina, a kao pravi trenutak pokazalo se vrijeme karantina zbog koronavirusa, u martu prošle godine.

“Desilo se da imam vremena da sjednem, posvetim se i da sve ideje koje sam do tada nabacivala sjedinim i uobličim u jedan udžbenik. Knjiga ima sve što je potrebno da se neko upozna sa ovim instrumentom i nije namijenjena samo učenicima osnovne muzičke škole, već bilo koji ljubitelj — početnik, amater, neko ko je željan da upozna instrument — može uz nju krenuti u proučavanje”, saopštila je Lakičević.

Knjiga sadrži istorijat trube, zatim upoznavanje sa njenim djelovima, a tu je i poglavlje kako se truba održava, te sve vježbe neophodne da bi se savladalo sviranje.

“Tu je postavka instrumenta, mnogo vježbi disanja, istezanja, samog sviranja na usniku i svih neophodnih vježbi na trubi, intervali, fleksibilnost”, dodaje Lakičević.  

Knjiga, naglašava, sadrži dodatna poglavlja, poput pripreme za javni nastup, liste prijedloga za slušanje muzike i dnevnika vježbanja, kojima autorka daje lični pečat.

“Ta poglavlja su specifična kod ovog udžbenika i sa namjerom sam ih dodala. Muzičku školu ne doživljavam samo kao obrazovnu, već i kao vaspitnu ustanovu. Smatram da je na nama, pedagozima, da ohrabrimo djecu za javne nastupe i naučimo ih da lakše podnesu, te da u slučajevima kada nijesu zadovoljni svirkom budu kolegijalni, da aplaudiraju drugarima. Muzika je veoma slična sportu i smatram da djecu moramo naučiti i da podnesu poraz”, rekla je ona.

Izdavači su Međunarodni festival Kotorart i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, a knjiga je, prema autorkinim riječima, dobro prihvaćena, ne samo u našoj sredini, već i u regionu.

“Imam pozive iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske. Očito, nije samo u Crnoj Gori falio udžbenik, već i u regionu. Gdje god da je zajedničko jezičko područje, dobila sam poziv i za promociju i za prodaju knjige, za korišćenje u osnovnim školama. Veoma me raduje što ćemo djeci zajedno olakšati da savladaju znanje o tom instrumentu”, kaže Lakičević.

Postojanje udžbenika, smatra, doprinijeće popularizaciji instrumenta, pa će sve više djevojčica birati trubu.

“Kada sam bila mala i birala da sviram trubu, bila sam jedina djevojčica koja je pokazala takvo interesovanje, ali danas to nije toliko rijetko i specifično. I dalje sam jedina žena koja se profesionalno bavi sviranjem trube u Crnoj Gori, ali navijam svim srcem da dobijem što više koleginica. Sada su na Muzičkoj akademiji na Cetinju dvije djevojke na Odsjeku za trubu i navijam za njih da što prije polože te ispite i da nam se priključe u Simfonijskom orkestru ili da osnujemo neke sastave”, navodi ona.

Do sada je, poručuje, na prostoru Balkana vladalo ubjeđenje da je truba muški instrument, ali danas se takva mišljenja čine prevaziđenim.

“U Barseloni, gdje sam se školovala, bilo je skoro jednako djevojaka i mladića. To je instrument koji ima svoju tehniku sviranja i ako se ona savlada, postaje potpuno nebitno da li trubu svira djevojka ili mladić. Potreban je samo jedan pažljiv rad, postepen i neko ko će da razbije predrasude. U ovom slučaju to sam bila ja, ali nadam se da će biti sve više djevojaka koje će se u svom radu opredijeliti za ovaj instrument”, zaključila je Lakičević.   

J.Boljević

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta