Foto: AP

Španska vlada planira da prizna Palestinu kao nezavisnu državu prije početka ljeta, saopštio je premijer Pedro Sančez.

On je prethodnog mjeseca najavio da će Palestina biti priznata tokom mandata trenutne vlade Španije, ali je rok pomjeren da se potencijalno poklopi sa evropskim izborima zakazanim za 9 jun, prenosi Pais.

Sančez je ipak napomenuo da vlada mora da “obrati pažnju na odluke koje će biti u Briselu i SAD, a posebno uzevši u obzir predsjedničke izbore u toj zemlji u novembru, prenosi Nova.rs.

Španski premijer je u ponedeljak započeo turu po Bliskom istoku i sinoć je stigao u Jordan, dok ga očekuju i posjete Kataru i Saudijskoj Arabiji, u pokušaju da utiče na ključne aktere u regionu da postignu održivo rešenje za rat u Gazi.

Na zvaničnoj veb stranici španske vlade navedeno je da Španija cilja na priznanje dvije države od strane međunarodne zajednice i premijer će se u Saudijskoj Arabiji, tokom sastanka sa prestolonaslednikom Mohamadom bin Salmanom, takođe zalagati da arapske države koje do sada to nisu učinile, priznaju Izrael.

Kako piše španski list, ova zemlja je nedavno nastojala da postigne dogovor sa drugim evropskim državama o priznavanju nezavisne palestinske države.

Lideri Španije, Slovenije, Irske i Malte odobrili su zajedničku deklaraciju u kojoj su pokazali spremnost da to učine “kada (taj potez) može da da pozitivan doprinos i kada su okolnosti odgovarajuće“, dok se Madrid nada da će se ostale zemlje bloka pridružiti naknadno.

Izvor: Agenciji

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta