“Sampas” Ilije Đurovića u trci za NIN-ovu nagradu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Roman mladog crnogorskog autora Ilije Đurovića, objavljen u izdanju “Trećeg trga” iz Beograda, ušao je u uži izbor za dodjelu NIN-ove nagrade za 2021. godinu. Žiri je u uži izbor selektovao 17 romana, od prvobitnih 43. Ko će biti 68. dobitnik tog književnog priznanja, biće poznato 24. januara. Odluku će donijeti žirija koji čine: Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i predsjednik Teofil Pančić.

“‘Sampas’ je roman. ‘Sampas’ je muzika. Od prve do posljednje stranice ove knjige, od Ade Bojane, preko Bokokotorskog zaliva pa do Podgorice, Ilija Đurović rafiniranim književnim stilom pred nas postavlja slike i situacije cijelog jednog života, života kao traganja za boljim, života kao kolopleta milih i nemilih okolnosti i događaja – onoga što bi se zaista moglo nazvati: život, literatura”, nevaodi se, između ostalog, u recenziji koju potpisuje Bojan Krivokapić.
Krivokapić dodaje da je milje kroz koji likovi ove knjige traže svoj “sampas. Ili spas?” savremeni crnogorski, odnosno rasparčano-jugoslovenski, odnosno balkanski kontekst.

“Ilija Đurović vješto sastavlja književni puzzle od kojeg nas katkad podilaze srsi, a katkad milina. Besprekoran stil kojim je ovaj roman napisan čini da ne poželimo da je kraj. Ali kraj čega? Kraj puta? Kraj traganja? Sampas nam ne dopušta da stavimo tačku. Sampas je knjiga o ljubavi prema životu, uprkos svemu”, zaključuje Krivokapić.

Ilija Đurović rođen je u Podgorici 1990. godine. Od 2013. živi i radi u Berlinu, piše poeziju, prozu, drame i filmska scenarija. Objavio je knjige priča “Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima” 2014. godine i “Crne ribe” 2016. i 2018. knjigu poezije “Brid”, sve u izdanju “Žute kornjače”.

U užem izboru za NIN-ovu nagradu, pored Đurovića, nalaze se i: roman “Smrtni ishod atletskih povreda” autorke Milice Vučković u izdanju “Booke”, “Predeo kroz koji se probijam” Boška Tomaševića u izdanju “Presinga”, “Ono o čemu se ne može govoriti”, Elvedina Nezirovića u izdanju “Lagune” koja je izdavač i djela Nenada Rackovića “Sluz i žuč” i romana “Španska čizma” Vladimira Kopicla, “Deca” Milene Marković izdavača “Lom”, “Simptomi” Milice Snive u izdanju “Partizanske knjige” koja je i izdavač djela “Kako se jede nar” Bojana Babića, zatim i Nebojša Milenković i roman “Savršen antitalenat za sreću” u izdanju “Akademske knjige”, “Mokrinske hronike” Srđana V. Tešina u izdanju “Arhipelaga” koji je izdavač i romana Nine Savčić “U lancima” i Lasla Blaškovića “Carinska ulica u Novom Sadu”, djelo Branka Ćurčića “Iz mraka” u izdanju “Književne radionice Rašić”, “Pogovor” Davida Albaharija u izdanju “Čarobne knjige”, “Ko je ubio Gogolja?” Aleksandra Novačića i izdavača “Logos” i roman Siniše Tucića “Popino prase” izdavača “Zenit books”.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta