Samardžić: Ustavne promjene kompromis Vučića i EU

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštila Republička izborna komisija, građani Srbije prihvatili su prijedlog o izmjenama Ustava u oblasti pravosuđa. Referendum je obilježila mala izlaznost, a profesor Univerziteta u Beogradu, Nikola Samardžić za Gradsku TV je kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zloupotrijebio onaj duh Ustava koji su 2006. donijeli Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Podršku izmjenama Ustava u oblasti pravosuđa na jučerašnjem referendumu u Srbiji dalo je 59,71 odsto, dok je protiv bilo 39,26 odsto, saopšteno je iz Republičke izborne komisije na osnovu 98,79 odsto obrađenih biračkih mjesta.  Izašlo je 30,65 odsto od upisanih u birački spisak. U Beogradu, Nišu i Novom Sadu, izlaznost je bila ispod 30 odsto, a većina birača je glasala protiv promjene Ustava.

Evropska unija pozdravila je ishod referenduma, ali je poručila da se reformski proces ne završava. Složenosti cijelog procesa doprinosi činjenica da su predsjednik Vučić i njegova stranka, koji su raspisali referendum, kao i većina opozicije, u suštini protiv ustavnih promjena, jer su zapravo zadovoljni ustavnim odredbama iz 2006. godine, kazao je Samardžić.

“Vučića je neko iz EU očigledno primorao da pristane na ovaj kompromis. Promena Ustava je politički kompromis između EU i Vučićeve vlasti, a ne između samih građana i interesnih grupa koje zastupaju građanstvo”, istakao je Samardžić. .

Iz Demokratske stranke tvrde da mala izlaznost pokazuje da Vučić ubrzano gubi podršku građana i da ga samo podjele i sukobi među njegovim političkim protivnicima mogu sačuvati na vlasti. U saopštenju te stranke se navodi da, umjesto da nadležni državni organ saopšti rezultate referenduma, to je učinio lično Vučić u sjedištu svoje stranke i time je napravljen presedan kakav nije zamisliv ni u jednoj evropskoj zemlji, osim možda u Bjelorusiji.

“Vučićeva obznana rezultata referenduma nesumnjivo predstavlja još jedan neoboriv dokaz da su država Srbija i njene institucije otete i zarobljene od strane režima i da ih građani Srbije i opozicione političke stranke mogu samo zajedno osloboditi na izborima 3. aprila”, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Komentarišući saopštenje Demokratske stranke, sagovornik Gradske RTV kazao je da Vučić krši Ustav jer mu sam najviši akt to dopušta, te da je on samo zloupotrijebio Ustav koji su 2006. donijeli Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

“Iz političkog dogovora koji je postignut 2006. i vrednosnog sadržaja tog dogovora, proističe čitava politička struktura i nedodirljivost političke elite u Srbiji koja ponovo postaje, pored ostalog, i problem za odnose u regionu. Ono što je od suštinske važnosti, jeste da je Ustav 2006. donet u atmosferi frustracija zbog nezavisnosti Crne Gore, frustracija pred očekivanim proglašenjem nezavisnosti Kosova, i frustracija zbog primoranosti na saradnju sa Haškim tribunalom. To je osnovna politička struktura ovog Ustava”, ističe Samardžić.

Profesor Univerziteta u Beogradu tvrdi da su, bez obzira na politički kontekst, ustavne promjene omogućile nezavisnost sudstva i veći stepen nezavisnosti tužilaštva.

“Suočavamo sa posebnim problemom, a to je da su sudije i tužioci zapravo pripadnici političkog establišmenta koji u Srbiji ne uspeva da se promeni u poslednjih 35 godina, od čuvene Osme sednice, 1987”, zaključio je Samardžić za Gradsku TV.

Konačni rezultati biće poznati 22. januara, ako se na nekim mjestima glasanje ne ponovi.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta