Foto: FB

Dugogodišnji funkcioner Bošnjačke stranke Sead Šahman obratio se javnosti putem svog facebook profila nakon sjednice Glavnog odbora koja je održana početkom sedmice u Bijelom Polju. On je u bitnom naveo da je u uvodnom dijelu sjednice ukazao na manjkavosti prilikom zakazivanja i načina vođenja sjednice pozivajući se na Poslovnik o radu i Statut partije.

„Očigledno da pravne akte koje smo svi zajedno usaglašavali i utvrđivali važe samo kada to odgovara pojedincima, te po principu “švedskog stola” i uzimanja samo i isključivo onoga što odgovara u datom momentu. Nakon nekoliko mojih javljanja i intervencija u namjeri da sjednicu učinimo legalnom i legitimnom predsjednik stranke Ervin Ibrahimović me pozvao da napustim salu jer mi je “prestao mandat zbog prestanka vršenja funkcije predsjendika Foruma mladih” – naveo je Šahman.

On je kazao da je na to reagovao pozivajući se na Statut i raniju praksu predloživši Ibrahimoviću da to uradi na način što će staviti na glasanje, baš onako kako i omogućava član 6. Statuta BS-a prihvatajući da ako većina članova Glavnog odbora to izglasa, on neće imati ništa protiv predloga Ibrahimovića.

„Opet, naravno, Ibrahimović je odbio to da uradi i nije stavio na glasanje. Ovim putem demantujem pisanja pojedinih portala putem insajderskih izvora sa sjednice (RTCG portal je prvi objavio, a drugi prenijeli) da je bilo kakva većina donijela takvu odluku o prestanku mog mandata kao člana Glavnog odbora BS, što znači da se radi o samovolji pojedinca“ – kazao je Šahman.

On je podsjetio na važnu činjenicu, koja je poznata svim članovima Glavnog odbora, a koja je uzimana i kasnije kao jedan od argumenata u raspravi, da su po tom osnovu i istom članu statuta u Glavni odbor ostali i mnogi drugi članovi kojima je u međuvremenu, a između dva Kongresa partije, istekao mandat na pozicijama mnogih partijskih entiteta, kakav je i ovaj, ali i raniji predsjednici opština, skupština opština, itd. Imena tih ljudi nije navodio rekavši da je to uradio javno sa govornice tokom sjednice GO, te da ne želi ljude nominovati ovim putem, objašnjavajući isključivo neprincipjelne pojave i fenomene.

Šahman se zahvalio svima onima koji su imali odgovor na ovakav nastup Ibrahimovića, reagujući vrlo žustro, ne želeći da iznosi detalje i deskriptivne opise kojima su označili ovakav način ponašanja Ibrahimovića, ali i onima koji su nakon sjednice zvali i uputili poruke podrške- a bilo ih je jako puno.

„Kako bi onemogućio dalju raspravu Ibrahimović je prekinuo sjednicu Glavnog odbora dok navodno ne napustim salu, što sam sa indignacijom odbio da uradim. Nakon skoro polučasovne pauze i moje dosljednosti i pribranosti, sjednica je nastavljena, a ja na istoj prisustvovao do samog kraja“ – napisao je Šahman.

On je takvo postupanje Ibrahimovića okarakterisao kao diskriminatorno kroz pristup dvostrukih aršina jer se nikada u istoriji stranke, staroj 18. godina nije desio takav presedan.

„Vjerovatno utemeljenje za tako nešto treba potražiti u mom političkom angažmanu dugom više od deceniju na različitim stranačkim pozicijama: od predsjendika mladih u dva mandata, portaprola partije, člana Glavnog odbora u nekoliko saziva, člana Izvršnog odbora na nivou stranke u nekoliko saziva, člana opštinskog odbora i izvršnog odbora na nivou Glavnog grada Podgorice, sekretara za međunarodnu saradnju stranke i “glavnog krivca” za članstvo BS u Evropsku narodnu partiju-EPP (ne po vlastitom kazivanju već onih koji su svjedočili tim procesima za šta imam relevantne dokaze), prvog delegata BS-a u Političkoj skupštini EPP-a u Briselu, itd. – rekao je Šahman.

On je javnost podsjetio da se ovih dana navršava tri godine od kako se Rafet Husović, lider bošnjačkog naroda u svakom smilu te riječi, povukao sa pozicije predsjendika BS-a.

„Njegov manifest napisan februara 2021. godine imao sam osobno zadovoljstvo da pročitam na kasnijem Kongresu BS juna mjeseca 2021. godine, od kada nažalost počinje zarobljavanje i poistovjećivanje partije sa privatnim licem E.I. na šta sam mnogo puta do sada ukazivao unutar partijskih organa. Poruka je da demokratija i mogućnost govora nije zagarantovana, ona se mora osvajati. Sukcesivno i postepeno. Ono što mogu da obećam je nastavak još snažnije borbe, ma koliko bilo teško raditi u ovako “demokratskim” okolnostima“ – zaključio je Šahman.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta