Sagovornici Gradske RTV o političkoj kulturi: Neophodna promjena vokabulara i ponašanja poslanika

Foto: Gradski.me

Uprkos činjenici da je u Crnoj Gori formalno na snazi politički pluralizam, neki od principa osnovne političke kulture još nisu počeli da funkcionišu. Sagovornici Gradske TV ocjenjuju da su poslanici ogledalo javnosti. Podsjećajući na burnu polemiku u crnogorskom parlamentu prilikom sjednice održane na Cetinju, ističu da je neophodna promjena u vokabularu i ponašanju poslanika, kako bi se izgradio zdraviji društveni i politički ambijent.

Miodrag Strugar

Ne može se reći da u Crnoj Gori postoji dijalog, kaže za Gradsku RTV Miodrag Strugar, komunikolog. Za različitost mišljenja, barem kada je riječ o istupima od naroda izabranih poslanika u parlamentu, dodaje, nema mjesta.

„Postoje verbalni monolozi, postoji takmičenje, postoje sukobi, komflikti. A za dijalog je potrebno da shvatite da možda i nijeste u pravu, a da shvatite da druga osoba možda jeste u pravu. Odnosno moramo da slušamo i čujemo jedni druge. Toga u Skupštini nema, a čega ima? Često imamo bijes, ljutnju, osvetoljubivost, cinizam, neslane šale“; ističe Strugar.

Predrag Kalezić

Sa stavom Strugara saglasan je i Predrag Kalezić, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije. Poslanici su ogledalo jedne javnosti,i njihovo ponašanje se u velikoj mjeri odražava na stavove i djelovanje gradjana, kaže Kalezić.

“ I građani apsolutno na, neki način, usklađuju sa tendencijama koje vide u crnogorskom parlamentu pa bi poslanici izuzetno morali da vode računa o vokabularu koji koriste, i da budu glavni nosioci ideje da se strasti smiruju a ne raspiruju u i dalje bremenitoj crnogorskoj političkoj situaciji“, kazao je Kalezić.

Politička kultura poslanika, koja se poslednjih godina svodi najčešće na konflikte, optužbe i svadje, utiče na gradjane, dodaje Strugar.

„Vidite da često imamo društveni haos, imamo porast nasilja, porast nerazumjevanja, imamo mnogo konflikata u društvu. Ako političari koji su, na žalost, glavne zvijezde u Crnoj Gori, ako su političari ti koji misle da su talentovani za sve i da sve znaju, ako su non-stop u medijima onda oni pokazuju građanima kako treba da se ponašaju“, istakao je Strugar.

U Crnoj Gori je demokratija i dalje veoma mlada, a politička kultura generalno slaba. Političari bi prilikom javnih nastupa morali da povedu računa o pristojnosti dijaloga, saglasni su naši sagovornici.

Pogledajte prilog iz Dnevnika Gradske RTV:

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments