Izvor: Pixabay

NAJNOVIJE

Foto: Pixabay

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je da uvodi nove mjere koje će joj omogućiti da namete vizna ograničenja stranim državljanima koji su umiješani u zloupotrebu komercijalnog špijunskog softvera (spyware).

Te mjere će se primjenjivati na ljude koji su bili umiješani u zloupotrebu komercijalnog špijunskog softvera za targetiranje pojedinaca, uključujući novinare, aktiviste, disidente, članove marginalizovanih zajednica ili članove porodica onih koji su na meti.

Vizna ograničenja mogla bi se odnositi i na ljude koji omogućavaju ili imaju finansijsku korist od zloupotrebe komercijalnog špijunskog softvera, rekli su zvaničnici.

“SAD su i dalje zabrinute zbog povećanja zloupotrebe komercijalnog špijunskog softvera širom svijeta da bi se olakšala represija, ograničio slobodan protok informacija i omogućile povrede ljudskih prava”, naveo je državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju u kojem je najavljena nova mjera.

On je dodao da “zloupotreba komercijalnog špijunskog softvera ugrožava privatnost i slobodu izražavanja, mirno okupljanje i udruživanje” i da su takvi postupci povezani “s proizvoljnim pritvaranjima, prisilnim nestancima i vansudskim ubistvima u najekstremnijim slučajevima”.

Bajden je prije skoro godinu dana izdao izvršnu naredbu kojom se ograničava mogućnost američke vlade da koristi komercijalni špijunski softver.

Taj nalog je zahtijevao od šefa svake američke agencije koja koristi komercijalne programe da potvrdi da oni ne predstavljaju značajan kontraobaveštajni ili drugi bezbjednosni rizik, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Nalog je izdat pošto je Bijela kuća priznala da je povećan broj hakerskih napada na zaposlene u američkoj vladi u 10 zemalja.

Zvaničnici su rekli da se mjera ograničenja viznog režima može primijeniti na građane bilo koje zemlje za koje se utvrdi da su zloupotrijebile ili omogućile zlonamjernu upotrebu špijunskog softvera, čak i ako su iz zemalja čijim građanima je dozvoljen ulazak u SAD bez prethodnog podnošenja zahtjeva za vizu.

Možda najpoznatiji primjer špijunskog softvera, program Pegasus izraelske NSO grupe, korišćen je za targetiranje više od 1.000 ljudi u 50 zemalja, pokazuju podaci bezbjednosnih istraživača i globalne medijske istrage iz jula 2021.

SAD su već postavile izvozna ograničenja za NSO grupu, ograničavajući pristup kompanije američkim komponentama i tehnologiji.

Amnesti internešenel (Amnesty International) je takođe izvijestio da su njegovi forenzički istraživači utvrdili da je softver Pegasus instaliran na telefon vjerenice novinara Vašington posta (The Washington Post) Džamala Kašogija, samo četiri dana nakon što je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine. Kompanija je ranije bila umiješana u drugo špijuniranje Kašogija.

Izvor: RSE

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta