SAD: Očekujemo da će Iran napasti Izrael

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Vašington u rat, rekao je juče kasno naveče američki zvaničnik. Bijela kuća je ranije saopštila da Vašington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su Sjedinjene Države rekle Iranu da nisu uključene u vazdušni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika u Damasku.

Bijela kuća je rekla da je upozorila Iran da ne koristi taj napad kao izgovor za daljnju eskalaciju u regiji. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je juče kako će Izrael direktno odgovoriti na svaki iranski napad. „Direktni iranski napad zahtijevaće odgovarajući izraelski odgovor“, rekao je Gallant američkom ministru obrane Lloydu Austinu, prema primjedbama koje je objavila njegova kancelarija, piše Index.hr.

„Izrael može računati na punu američku potporu u obrani od iranskih napada“

Pentagon je rekao da su njih dvojica razgovarala o „čvrstoj“ predanosti Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika.

„Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsjednika Bajdena izraelskom premijeru Netanjahuu, sekretar Austin je uvjerio ministra Gallanta da Izrael može računati na punu američku potporu u obrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno prijetio“, saopštio je Pentagon.

Dodaje se da je posjeta vrhovnog američkog generala za Bliski istok, generala vojske Michaela „Erika“ Kurille, Izraelu podstaknut kako bi se mogao sastati s izraelskim vojnim vodstvom i razgovarati o „trenutnim sigurnosnim prijetnjama“. Kurilla posljednjih mjeseci redovno putuje u Izrael.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments