SAD neće slati svoje predstavnike na UN-ovu komemoraciju iranskom predsjedniku

Sjedinjene Američke Države neće poslati predstavnike na UN-ovu komemorativnu ceremoniju iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju, rekao je portparol Stejt Departmenta za Radio Slobodna Evropa.
Foto: AP

Ujedinjene nacije su 29. maja objavile planove za održavanje memorijalne ceremonije 30. maja, a predsjednik Generalne skupštine UN-a Denis Francis rekao je da su države članice ohrabrene da daju izjave u kojima odaju počast Raisiju.

Odavanje počasti izazvalo je kritike aktivista koji su podsjetili na Raisijevu navodnu ulogu u masovnom pogubljenju političkih zatvorenika 1988. godine, kada je bio zamjenik teheranskog tužioca.

Tvrde i da je kao predsjednik Irana nadgledao brutalno gušenje protesta u toj državi, održanih nakon smrti Mahse Amini (22), koja je preminula u pritvoru zbog navodnog kršenja obaveze pokrivanja glave maramom.

Raisi je poginuo u helikopterskoj nesreći 19. maja sa ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom i još šest osoba.

Helikopter koji ih je prevozio srušio se u planinskom predjelu na sjeverozapadu Irana na povratku iz posete graničnoj oblasti sa Azerbejdžanom.

Do prijevremenih izbora za Raisijevog nasiljednika, koji su zakazani za 28. jun, vršilac dužnosti predsednika Irana je Mohamed Mokhber. On bi ujedno mogao da bude favorit za novog šefa države.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments