Foto: Pixabay

Stejt department organizuje evakuaciju nakon što je skoro 1.600 američkih državljana zatražilo pomoć zbog nasilja u prijestonici Haitija. Policija je ubila šefa bande Delmas 95, Ernsta Julmea, poznatog kao Ti Greg, dan nakon što je drugi vođa bande takođe ubijen u policijskoj operaciji.

Sjedinjene Države evakuišu helikopterima svoje građane sa Haitija, usred novih oružanih sukoba u prijestonici karipske zemlje kojom dominiraju bande. Pljačke i sukobi proširili su se na neke od najbogatijih djelova grada.

Policija pokušava da se obračuna sa bandama i uvede red u prijestonicu kako bi se uspostavio kakav-takav red i omogućio rad privremenim organima.

Policija je ubila šefa bande Delmas 95, Ernsta Julmea, poznatog kao Ti Greg, dan nakon što je drugi vođa bande takođe ubijen u policijskoj operaciji.

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da se avionima prevoze evakuisane iz Port-o-Prensa u Dominikansku Republiku, koja dijeli ostrvo Hispanjolu sa Haitijem.

“Nasilje na terenu u Port-o-Prensu je bilo strašno i sigurnosna situacija je svakako visoko rizična, ali ne bismo sproveli takvu operaciju da ne smatramo da je sigurno da to uradimo i da nismo imali stručnu pomoć”, rekao je Patel.

On je situaciju u glavnom gradu Haitija, gdje su teško naoružani pripadnici bandi pokrenuli pobunu protiv vlade 29. februara, opisao kao veoma rizičnu.

Skoro 1.600 američkih građana na Haitiju obratilo se vladi u vezi sa krizom, tražeći ili evakuaciju ili savjet kako da ostanu bezbjedni, dodao je Patel.

Kako su te evakuacije počele, novinari i svjedoci su izvijestili o obnovljenim borbama u glavnom gradu Haitija, koje je šefica Unicefa, Ketrin Rasel, uporedila sa “scenom iz Pobjesnelog Maksa”.

Kako su borbe nastavljene, nastavljeni su intenzivni pregovori sa ciljem da se uspostavi prelazno vijeće koje će imati zadatak da izabere privremeno rukovodstvo koje će Haiti voditi ka novim izborima.

Haitiju nedostaje predsjednik otkako je Žovenelj Moiz, koji je preuzeo vlast 2017. godine, ubijen 2021. godine.

Nepopularni premijer i vršilac dužnosti predsjednika, Arijel Anri podnio je ostavku i obećao, pod pritiskom SAD i Kariba, da će se odreći vlasti nakon formiranja sedmočlanog savjeta.

Izvor: RTS

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta