Foto: Pobjeda

Pojačani uticaj Rusije u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora mogao bi dovesti u opasnost sigurnost NATO podataka a slične afere, poput najnovijeg curenja podataka iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), u državama koje su od skoro članice Alijanse završile su hapšenjima, navodi se u analizi američke Džejmstaun fondacije (The Jamestown foundation).

U opširnom članku objavljenom 6. aprila analizira se slučaj curenja informacija iz ANB-a prilikom sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu.

Podsjećaju da je krajem marta u Crnoj Gori izbio skandal nakon što je šef ANB-a Dejan Vukšić optužen za otkrivanje tajnih podataka tokom sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost koja je bila zatvorena za javnost. Član Odbora Raško Konjević, koji je prisustvovao sjednici, tvrdi da je Vukšić prekršio Zakon o tajnosti podataka i kompromitovao povjerljive podatke NATO saveznika dijeljenjem tajnih podataka sa parlamentarcima.

U analizi podsjećaju da je tužilaštvo otvorilo preliminarnu istragu povodom curenja informacija. Dodaju i da je vicepremijer Dritan Abazović, kako ocjenjuju, požurio da odbrani Vukšića, tvrdeći da je prvi čovjek ANB-a prosto ,,napravio grešku“ oktrivajući povjerljive informacije.

– Na parlamentarnim izborima vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) prvi put od 1991. godine izgubila je većinu, a vlast su formirale tri koalicije čije pojedine članice imaju prosrpske ili čak proruske pozicije. Demokratski front je proruski orijentisan najviše od svih a jedan od lidera tog saveza Milan Knežević postao je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu – navodi se u analizi.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta