Foto: Pixabay

Ruski Vrhovni sud presudio je da je LGBT pokret “ekstremistički”, a taj potez će, prema upozorenjima iz organizacija za zaštitu ljudskih prava, omogućiti Rusiji još jači pristisak na gay i transrodne osobe.

Rusko ministarstvo pravosuđa zatražilo je 17. novembra od Vrhovnog suda zemlje da proglasi nešto što naziva “međunarodnim LGBT društvenim pokretom”- “ekstremističkom” organizacijom, utjerujući strah u LGBT zajednicu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ministarstvo je u saopćenju u kome je najavilo tužbu navelo da su vlasti identificirale “znakove i manifestacije ekstremističke prirode” u “aktivnostima LGBT pokreta” u Rusiji, uključujući “podsticanje društvene i vjerske nesloge”.

Nakon saslušanja iza zatvorenih vrata, Vrhovni sud je 30. novembra saopćio da je odobrio zahtjev Ministarstva da se “međunarodni LGBT društveni pokret” označi kao ekstremistički, čime se zabranjuju njegove aktivnosti u Rusiji.

Ruske organizacije za ljudska prava zatražile su od Vrhovnog suda da odbije taj zahtjev upozoravajući da je “nemoguće nazvati grupu ljudi ‘društvenim pokretom’ samo zato što su ujedinjeni nekim osobnim karakteristikama .”

Ovaj potez predstavlja najnoviji i najdrastičniji korak u decenijskom suzbijanju prava LBGT osoba u Rusiji pokrenutom pod predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je “tradicionalne porodične vrijednosti” postavio kao temelj svoje vladavine.

Neki LGBT aktivisti strahuju da će ekstremistička oznaka biti meta za bilo kojeg člana zajednice, bez obzira na njihovu uključenost u LGBT organizacije.

Igor Kočetkov, aktivista koji je na čelu organizacije pod nazivom Ruska LGBT mreža, izjavio je ranije da će LGBT organizacije biti prisiljene zatvoriti se, otići u ilegalu ili raditi iz inostranstva ukoliko se Sud složi s Ministarstvom pravosuđa.

“Pravna aktivnost LGBT organizacija i inicijativa u Rusiji postat će nemoguća”, rekao je u postu na Telegramu 17. novembra, na dan kada je rusko Ministarstvo podnijelo svoj slučaj Vrhovnom sudu.

Prema ruskom zakonu o ekstremizmu, koji je donesen 2002, svaka označena organizacija zapravo je zabranjena, a ta mjera je tokom godina mijenjana i pooštrena.

Ostale grupe koje su smatrane ekstremističkim uključuju Fondaciju za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, Jehovine svjedoke i, odnedavno, Metu, matičnu kompaniju Facebooka.

Ukidanje prava LGBT osobama u Rusiji počelo je prije deceniju.

Kremlj je 2013. usvojio prvi zakon koji ograničava LGBT prava, poznat kao zakon o “gay propagandi”, zabranjujući svako javno prikazivanje “netradicionalnih seksualnih odnosa” među maloljetnicima.

Putin je 2020. progurao ustavnu reformu kako bi svoju vlast produžio za još dva mandata, a koja također zabranjuje istopolne brakove.

Nakon što je pokrenulo invaziju na Ukrajinu 2022. godine, Kremlj je pojačao svoju retoriku o zaštiti “tradicionalnih vrijednosti” od onoga što je nazvao “degradirajućim” utjecajem Zapada.

Iste godine, vlasti su usvojile zakon kojim se zabranjuje propaganda “netradicionalnih seksualnih odnosa” među odraslima.

Još jedan zakon usvojen 2023. godine zabranjuje medicinsku promjenu spola, kao i promjenu spola u dokumentima i javnim evidencijama.

Takođe izmijenjen je Porodični zakonik Rusije, koji promjenu spola navodi kao razlog za poništenje braka i zabranjuje onima koji su promijenili spol da postanu hranitelji ili usvojitelji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta