Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Rusija će prekinuti isporuku struje Finskoj od sjutra zbog neplaćanja, saopštio je danas snadbjevač RAO Nordic Oy, koji je 100 odsto u vlasništvu ruske firme InterRao.

Ovo je saopšteno u vrijeme kada rastu tenzije između Moskve i Helsinkija koji je objavio da bez odlaganja želi da postane član NATO, podstaknut ruskom ofanzivom u Ukrajini. Moskva na tu namjeru ne gleda dobro i zaprijetila je vojno-tehničkim odgovorom.

Kompaniji RAO Nordic Oy, sa sjedištem u Helsinkiju, nije plaćena struja isporučena Finskoj od 6. maja, navela je ta grupa u saopštenju, i dodala da nema sredstva da plati struju uvezenu od Rusije.

” To je vanredna situacija i prvi put se dogadja u više od 20 godina. Prema tome primorani smo da prekinemo uvoz struje od 14. maja2 – navodi snabdjevač u saopštenju.

Izražava se nada da će situacija uskoro biti poboljšana, a isporuke struje iz Rusije nastavljene.

RAO Nordic je glavni uvoznik struje iz Rusije ka nordijskim tržištima i aktivan je u Evropskoj uniji od 2002.

Finski predsjednik i premijerka u četvrtak su izrazili spremnost da se njihova zemlja bez odlaganja pridruži NATO, i da će tu odluku prenijeti Alijansi u nedelju.

Kremlj je naveo da bi ulazak Finske u NATO predstavljalo prijetnju za Rusiju.

Izvor: N1

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta