Search
Close this search box.

Rudović: Za amandmane na medijske zakone i mišljenje EK saznali smo od Borisa Raonića

Ministarstvo kulture i medija, koje je više godina pripremalo set medijskih zakona, nije vidjelo amandmane na te zakonske tekstove koje je Evropskoj komisiji uputio Kabinet premijera Milojka Spajića. Za amandmane su saznali iz medija, a sa njihovim sadržajem upoznao ih je generalni direktor RTCG Boris Raonić, saopštio je u emisiji "Reflektor" na Televiziji Vijesti Neđeljko Rudović, generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija.
Foto: MKM

„Ministarstvo kulture i medija nije zvanično dobilo mišljenje EK o amandmanima na medijske zakone, zato što nije ni tražilo mišljenje na te dodatne izmjene koje su zahtijevane, od pretpostavljam Kabineta premijera ili nekog drugog člana Vlade, ali mi za to ne znamo, kao ministarstvo koje je ovlašćeni predlagač medijskih zakona“,  istakao je Rudović.

On je rekao i da je ministarka kulture i medija Tamara Vujović večeras u Budvi na događaju koji se tiče saradnje regionalnih javnih emitera, i da je na tom događaju generalni direktor Radio televizija Crne Gore Boris Raonić govorio o amandmanima, odnosno o mišljenju EK na te amandmane.

Rudović je rekao i da su ih mediji obavijestili o tome da je Vlada danas dobila mišljenje EK o amandmanima.

„Šta piše u mišljenju i koji bi to mogli biti amandmani, mi smo večeras u Budvi na tom događaju čuli od generalnog direktora RTCG. Ministarstvo kulture i medija je naravno imalo određene informacije o tim amandmanima, neformalnim putem. Mi smo od EK prvi put saznali da se pripremaju određeni amandmani i da će se zahtijevati njihovo mišljenje, međutim mi nikada nijesmo vidjeli te amandmane koji su zvanično poslati EK, niti smo zvanično vidjeli mišljenje EK“,  istakao je Rudović.

Istakao je da je šokiran i zapanjen da neko izjednačava Javni servis sa državnom službom.

On je istakao da grupa nevladinih organizacija traži da se sadašnjih 10 godina, što je predlog MKM, smanje godine radnog iskustva na rukovodećem položaju za kandidata za generalnog direktora Javnog servisa, sa obrazloženjem da je čak i za državne službenike i namještenike ta granica maksimalno pet godina.

„To mnogo govori o tima koji se korisite takvim argumentima. Javni servis nije državna služba. Javni sevis nije partijska služba, Javni servis je Javni servis koji će se baviti, ne samo prenošenjem izjava od relevantnih političkih činilaca u ovom trenutku, nego koji će se baviti istraživačkim temama, koji će se baviti time koliko državni funkcioneri, na koji način rade svoj posao. Sad želim da vam iznesem ove informacije, dakle, obrazloženje je da je dovoljno pet godina jer tako kaže Zakon o državnim službenicima i namještenicima itd. Kako neko može postati generalni direktor BBC-ja, koji je javni servis Velike Britanije. Šta mislite da mu je dovoljno pet godina? Evo samo iz okruženja, pozivaju se mnogi na podatke iz okruženja. U Srbiji je potrebno minimum 10 godina iskustva na rukovodećim pozicijama i poznavanje medija, u Hrvatskoj je potrebno 10 godina, u Makedoniji vam je potrebno osam godina…“, kazao je Rudović.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments