Foto: EPCG

Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin ističe da je ova parlamentarna većina istorijska i po svom nastajanju i po svojim ciljevima. Kako je naglasio, nastojanja poraženih snaga da izazovu vanredne izbore je legitimna, ali parlamentarni izbori su 2027. godine i po zakonu i po političkom kalendaru.

Kako je kazao, aktuelna većina utemeljena je na “veličanstvenoj pobjedi 30. avgusta čije tekovine se moraju čuvati, poštovati i njegovati”.

“Ona je odraz i obraz tridesetoavgustovskog podviga. Drugo, za samo 100 dana ostvarila je priznate rezultate na polju EU integracija, naročito u dijelu pravosuđa, lansirajući državu na tom putu nakon decenijske stagnacije. Treće, ona je brana vraćanju poraženih snaga i njihovog sistema vrijednosti skaj aplikacija. I u porodici i u poslu i u društvu i u politici postoje nesporazumi. To je prirodna stvar. Vjerujem u snagu razgovora, moć kompromisa, poštovanje zakona i borbu za više ciljeve”, naglasio je Rovčanin.

Kako je dodao, uprkos želji poraženih snaga, što je politički sasvim legitimno, da sruše parlamentarnu većinu i izazovu vanredne parlamentarne izbore, važno je istaći da su parlamentarni izbori 2027. godine i po zakonu i po političkom kalendaru.

“Do tada možemo imati i mnoštvo nesporazuma i suprostavljenih stanovišta na koje jedni drugima treba da ukazujemo i iznalazimo rješenja, to su prirodni procesi, ali ciljevi su nam zajednički i povezani sa očekivanjima građana: veće plate i penzije, poraz organizovanog kriminala i korupcije, nova radna mjesta, ekološka država, važni infrastruktirni projekti, nastavak razvoja energetike i u konačnom – Crna Gora punopravna članica Evropske unije”, navodi Rovčanin.

Kada je riječ o energetskom sektoru Crne Gore, smatra da je to najzdraviji privredni resurs u državi, blago Crne Gore, razvojna šansa i budućnost.

“Primjećujem pojačane aktivnosti ministarstva energetike i rudarstva i rukovodstava energetakih kompanija u svim segmentima najznačajnije privredne oblasti, kao i odgovoran pristip u rješavanju problema. EPCG će u 2023 godini postići najbolji rezultat od svog postojanja, a očekujem i pozitivno poslovanje većine kompanija u energetskom sektoru. To je izuzetna osnova za nastavak i realizaciju svih započetih i planiranih projekata, VE”Gvozd”, projekata Solari, ekoloske rekonstrukcije TE Pljevlja, HE”Otilovići”, toplifikacije Pljevalja. Svi ovi projekti su u fazi realizacije sa potpisanim ugovorima, te je završetak siguran, realno očekivano u 2025. godini, dok se projekat Solari sprovodi u kontinuitetu i imamo sve veći i veći broj instalisanih sistema iz mjeseca u mjesec”, kazao je Rovčanin.

U narednom periodu, kako je rekao, potrebna je podrška Rudniku uglja Pljevlja pred kojim je veliki projekat izmještanja korita rijeke Ćehotine.

“U konačnom, šansu za razvoj energetskog sektora Crna Gora ne smije da propusti. Jak energetski sektor znači povećanje ekonomske moći države, rast BDP-a, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i nova radna mjesta. Zato je neophodna podrška i parlamenta i Vlade Crne Gore energetskim kompanijama u dijelu kvalitetnih zakonskih rješenja”, zaključio je Rovčanin.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta