Gradski portal

ROSES: Nastaviti jačanje saradnje u smanjivanju rizika od katastrofa

Jačanje prekogranične, bilateralne i regionalne saradnje u smanjivanju rizika od katastrofa treba nastaviti sprovođenjem zajedničkih preventivnih aktivnosti i unapređenjem kapaciteta za odgovor na sve vrste rizika, zaključeno je na sastanku „Podrška zemlje domaćina i bilateralni ugovori o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja“.

Kako je saopšteno iz Ministasrtva unutrašnjih poslova (MUP), sastanak je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje, a u sklopu projekta Svijest o prekograničnom riziku na Zapadnom Balkanu (ROSES) koji se realizuje u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Iz MUP-a su kazali da su na sastanku razmijenjene informacije, iskustva i naučene lekcije o zajedničkim prekograničnim rizicima od katastrofa, aktivnostima na sprovođenju bilateralnih sporazuma o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja i implemetaciji procedura Podrške zemlje domaćina (HNS) u prekograničnim područjima.

– Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno nastaviti sa jačanjem prekogranične, bilateralne i regionalne saradnje na smanjenju rizika od katastrofa kroz sprovođenje zajedničkih preventivnih aktivnosti, kao i kroz unapređenje kapaciteta za odgovor na sve vrste rizika – navodi se u saopštenju MUP-a.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da su glavni ciljevi projekta ROSES podizanje i jačanje svijesti o riziku od katastrofa, razmjena najboljih praksi i komunikacija o riziku kroz sprovođenje aktivnosti u okviru koncepta Podrške zemlje domaćina u prekograničnom području.

Među ciljevima je, kako su dodali, i osnaživanje lokalnih zajednica za upravljanje rizikom od katastrofa, unapređenje bilateralnih sporazuma u oblasti zaštite i spašavanja, uključivanje ranjivih grupa u aktivnosti zaštite i spašavanja, jačanje svijesti o riziku od katastrofa u obrazovnim ustanovama, uvođenje inovativnih procesa u oblast zaštite kulturnog nasljeđa.

Generalni direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović istakao je da su tema sastanka, kao i ciljevi projekta ROSES značajni za sve učesnike.

Prema njegovim riječima, podrška države domaćina važan je dio sistema zaštite i spašavanja, dok bilateralni ugovori predstavljaju odličan instrument za konkretnu saradnju u oblasti prevencije, pripremljenosti i odgovora na katastrofe.

– Svi smo bili u ulozi države koja je primala međunarodnu pomoć. To je težak i zahtjevan posao koji podrazumijeva ozbiljnu organizaciju i posvećenost kompletnog sistema – kazao je Bešović.

U saopštenju MUP-a se navodi da su na sastanku, pored projektnih partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Grčke i Kipra i predstavnika Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, učestvovali i predstavnici institucija iz Crne Gore koje su od značaja za sistem zaštite i spašavanja i prekograničnu saradnju u smanjenju rizika od katastrofa.

– Upriličena je posjeta Operativno-komunikacionom centru 112 Direktorata za zaštitu i spašavanja MUP-a u Baru, kao i službama zaštite i spašavanja u Baru i Ulcinju, a učesnici sastanka su posjetili područja u Ulcinju koja su pod rizikom od poplava sa prekograničnim uticajem – kazali su iz MUP-a.

Kako su dodali, u Ulcinju je sprovedena kampanja podizanja svijesti građana i djece na temu smanjenja rizika od zemljotresa.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije