Search
Close this search box.

OŠ "Sutjeska"

Roditelji tvrde da su prekšena prava učenika: Dvoje djece nijesu slali u školu od 30.maja

Roditelji učenika OŠ "Sutjeska" u Podgorici svoje dvoje djece nijesu slali u školu od 30. maja, a kako tvrde, nadležne institucije i organi nijesu reagovali na nezakonite odluke te ustanove koje je poništila Prosvjetna inspekcija, niti imaju informaciju šta je tim povodom preduzeto.
Foto: Udruženje roditelji

Kako su pjasnili, njihov sin, učenik sedmog razreda, prethodno je kažnjen najstrožom mjerom – isključenje i premještaj u drugu školu, a prije zasjedanja školskog odbora i žalbe na tu odluku od strane roditelja. Prema njihovim tvrdnjama, odluka je 10.maja pročitana u svim odjeljenjima, čime su grubo prekršena prava učenika.

„Iako znamo da je to protivzakonito, jer je osnovna škola obavezna,odlučili smo da ni drugo dijete, koje pohađa peti razred, ne šaljemo u školu od 30. maja jer su obojica doživljavali neprijatnosti u kolektivu, prvenstveno od strane drugih učenika. Bili smo zabrinuti za bezbjednost oba djeteta. O tome smo obavijestili upravu škole, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Centar za socijalni rad Podgorica, a do danas niko od njih nije kontaktirao s nama tim povodom“, tvrde roditelji dvojice osnovaca.

Nijesmo uspjeli da čujemo stav škole o ovom problemu, zbog čega smo u četvrtak 13. juna uputili pitanja Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacije, odakle nam u protekla dva dana nijesu odgovorili.

Prosvjetna inspektorka Ana Vučinić je tokom nadzora utvrdila nepravilnosti iz člana 66 Zakona o osnovnom obrazovanju i Pravilnika o načinu i postupku dodjeljivanja pohvala i nagrada i vaspitnih mjera za učenike osnovne škole. U obavještenju o završenom inspekcijskom nadzoru, koje je 3. juna uputila roditeljima, navodi se da je prosvjetna inspektorka zbog toga ukazala licu subjekta nadzora, direktoru Ljubu Ćeraniću, da otkloni utvrđene nepravilnosti u skladu sa pozitivnim propisima u roku od sedam dana od dana prijema zapisnika.

Roditelji su inicijativu inspekciji podnijeli zbog, kako se navodi, izricanja sporne vaspitne mjere, ponašanja odjeljenskog starješine i odbijanja saradnje, nejednakog postupanja u izricanju vaspitnih mjera drugim učenicima koji su učestvovali u incidentu (vrijeđanje nastavnice)…

„Ostalim učesnicima ovog nelijepog događaja škola je izrekla blaže mjere. Napomenuli bismo da su učenici sedmog razreda napravili isti prekršaj, a da je samo jedan učenik najstrože kažnjen. Kako su ove mjere izrečene nerealno, tako je uprava škole, prije zasjedanja školskog odbora i prije žalbe roditelja na donesenu odluku, dana 10.5. pročitala obavještenja u obje smjene u svim odjeljenjima da je učenik kažnjen najstrožom mjerom i time ponizila učenika, kao i njegovog brata koji je učenik iste škole. Kako su obojica doživljavali neprijatnosti u svojim odjeljenjima, a i iz drugih razreda su ih maltretirali pitanjima „što ćeš u školu kad si izbačen“, „u koju školu ideš“, „nastavnik nam je rekao da od ponedjeljka ne ideš u našu školu“ itd. I pojedini nastavnici su radili iste stvari, pa su učenika izvodili sa časa i pitali ih „ko to tebe ovdje dira i maltretira“, tvrde roditelji učenika.

Inače, školska godina je završena prije dva dana.

Razlog boks u balon sali?

Otac dječaka tvrdi da je razlog za kažnjavanje njegovog sina najstrožm mjerom – za razliku od ostalih učesnika incidenta – taj što je ranije prijavio da đaci, uključujući i njegovog sina, organizuju boks mečeve u balon sali u dvorištu škole. Ističe da je to učinio zbog bezbjednosti djece, a da je snimke predočio u kancelariji direktora i njegovih saradnika, koji s tim nijesu bili ranije upoznati.

„Kako je uprava na snimcima vidjela štićene učenike, taj slučaj je zataškala. Mi kao roditelji ne želimo da rušimo ni ugled škole, ni bilo kojeg direktora, ali želimo da nam djeca kad ih ostavimo u školi budu bezbjedna. Šta bi se desilo da je neko od učenika povrijeđen tokom boks mečeva u sali“, pita otac dječaka, koji je o svemu obavijestio inspekciju i nadležne institucije.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments