TANJUG/ AP Photo, Vincent Yu

Sofija je najpoznatija robot kreacija kompanije “Hanson robotiks” i može da oponaša izraze lica, da vodi razgovore, prepoznaje ljude, peva i čak da stvara umjetnost. Postala je prvi građanin među robotima nakon što je dobila državljanstvo Saudijske Arabije 2017. godine. Sarađivala je s italijanskim slikarom Andreom Bonacetom, a kasnije je počela sama da pravi digitalna umetnička dela.

Naime, digitalno delo koje je ona stvorila prodato je na aukciji za 688.888 dolara u obliku takozvanog nezamjenljivog tokena (NFT). Digitalni rad koji je prodat zapravo je video klip od 12 sekundi koji pokazuje kako Bonacetov portret evoluira u Sofijinu digitalnu sliku.

 Prodaja je ukazala na sve veće odsustvo kontrole na NFT tržištu, gdje ljudi mogu da kupe vlasnička prava na digitalni sadržaj.Svaki NFT ima jedinstven digitalni kod koji svakome omogućava da potvrdi autentičnost i vlasništvo nad stvarima.

Sofija će nastaviti da slika, a sledeći korak u karijeri mogla bi da napravi u svijetu muzike. Ona radi na stvaranju nekoliko muzičkih djela u projektu nazvanom “Sofija pop”, gdje sarađuje s muzičarima na pisanju muzike i tekstova.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta