Rješava se problem nedostupnosti stomatološke zdravstvene zaštite za djecu sa teškoćama u razvoju

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da se intenzivno radi na rješavanju problema nedostupnosti stomatološke zaštite za djecu sa teškoćama u razvoju, te da je u prethodnom periodu mnogo urađeno da se ovaj problem riješi.
Foto: KCCG

Posvećenost Ministarstva zdravlja i ustanova svih nivoa zdravstvenih autoriteta ogleda se, kako kažu, u intenzivnom radu na obezbjeđivanju jednake i dostupne zdravstvene zaštite, sa akcentom na rješavanje problema nedostatka stomatološke zaštite za djecu sa teškoćama i smetnjama u razvoju.

„Svjesni, duboko nasljeđenog problema, koji datira gotovo dvije decenije, preduzete su aktivnosti kvalitativnog rješavanja problema. Sa aspekta zakonske regulative, profesije i opreme, važno je istaći da jedino Stomatološka poliklinika Kliničkog centra Crne Gore (naučno-nastavna baza) može pružati usluge stomatološke zdravstvene zaštite djece sa teškoćama i smetnjama u razvoju“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ističu da bi pružanje usluga u ustanovi koja po zakonu nema ovlašćenje za iste moglo biti opasno po samu djecu i dovesti do ozbiljnih komplikacija i ugrožavanja njihovog zdravlja.

„Ministarstvo zdravlja radi na tome da proširi dostupnost ovih usluga razvojem istih kroz kliničko bolnicke centre na sjeveru i jugu. Kao dio napora za unapređenje stomatološke zaštite, novo rukovodstvo KCCG je promijenilo menadžment u Stomatološkoj poliklinici kako bi se poboljšala efikasnost i kvalitet usluga koje se pružaju“, navode iz ovog resora.

Ova promjena menadžmenta je, kako kažu, već pokazala pozitivne rezultate u organizaciji i dostupnosti stomatološke zaštite za najmlađe pacijente sa teškoćama i smetnjama u razvoju.

„Dakle, u kratkom vremeskom okviru od mjesec dana, od kada je Ministarstvo zdravlja i KCCG aktivno pristupilo rješavanju ovog problema, nakon donošenja plana aktivnosti, zbrinuto je sedmoro djece a još dvoje će biti adekvatno zbrinuto do kraja mjeseca“, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Planiranim povećanjem broja termina za ovu uslugu od juna mjeseca, predviđa se anuliranje liste čekanja u narednih 3-4 mjeseca.

„Napori Ministarstva zdravlja u sinergiji sa KCCG i Stomatološkom poliklinikom, su usmjereni ka tome da sva djeca u Crnoj Gori, bez obzira na njihove zdravstvene potrebe, imaju pristup neophodnim medicinskim uslugama. Ministarstvo će nastaviti da radi na daljem poboljšanju i proširenju ovih usluga, kroz novi predlog Zakona o zdravstvenoj zastiti, kako bi se dodatno unaprijedio kvalitet života djece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica“, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments