printskrin

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Rezolucija o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici biti na dnevnom redu u Ujedinjenim nacijama najvjerovatnije 15. ili 16. maja.

“Rezolucija o Srebrenici na dnevnom redu UN najvjerovatnije 15. ili 16. maja. Danas su se rezoluciji o Srebrenici kao kosponzori pridružili i Estonija, Poljska, Luksemburg i naše komšije Bugarska i Hrvatska”, rekao je Vučić za Radio-Televiziju Srbije (RTS).

Vučić je dodao da postoji usaglašen tekst Rezolucije, ali da u njemu nema suštinskih izmjena.

“Ubačena su tri britanska amandmana koji su za jednu malu notu pojačali snagu rezolucije”, rekao je predsjednik Srbije i dodao da je odbijen amandman Irana, koji je tražio da se ubaci Gaza.

Prema njegovim riječima, Srbija je uputila pismo i Njemcima i Ruandi, ali nikakav odgovor nije dobijen.

“Dakle, oni se konsultuju sa istomišljenicima, oni ne žele dijalog. Oni ne žele razgovor sa onima koji drugačije misle”, dodao je Vučić.

Usaglašenim tekstom Rezolucije o Srebrenici 11. juli proglašava se Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine, saopšteno je ranije danas.

“Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i obrazovni sistem, razvijanjem odgovarajućih programa, u znak sjećanja, prema sprječavanju poricanja i iskrivljavanja pojave genocida u budućnosti”, navodi se u tekstu rezolucije, o kojem će se izjasniti Generalna skupština UN-a.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta