Revija naučne fantastike u sali Dodest

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp


Vanvremenska ostvarenja iz žanra naučne fantastike biće prikazana u okviru revije “Filmski žanrovi – naučna fantastika” od 18. do 20. oktobra u KIC “Budo Tomović”.

Jedan od deset najgledanijih science fiction filmova svih vremena “Istrebljivač” (1982) sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi otvoriće reviju u ponedjeljak, 18. oktobra.
“‘Istrebljivač’ je nastao kao adaptacija romana ‘Da li androidi sanjaju električne ovce?’ američkog pisca Filipa K. Dika, a u režiji Ridlija Skota. Radnja filma smještena je u Los Anđeles, 2019. godine, gdje genetički stvorena bića zvana replike, po izgledu identična ljudima, obavljaju opasne poslove na vanzemaljskim kolonijama. Futurističku akcionu avanturu Luka Besona ‘Peti element’ (1997) koja nudi klasičnu priču borbe dobra i zla prikazaćemo drugog dana revije. Radnja filma smještena je u 23. vijeku kada planeti Zemlji prijeti uništenje. Jedina nada za čovječanstvo je tzv. Peti element, koji dolazi na Zemlju svakih pet hiljada godina da zaštiti ljude sa četiri kamena koja sadrže četiti elementa. Film je osvojio nagrade César, Golden Screen, Lumiere Award, BAFTA, a 1998. godine nominovan je za Oskara u kategoriji najbolji specijalni efekti”, napominju u najavi KIC-a.

Kultni klasik Stenlija Kjubrika “Odiseja u svemiru 2001” (1968) koji je proglašen za najbolji film naučno – fantastičnog žanra svih vremena obilježiće završnicu revije. Film prati grupu astronauta koji moraju da otkriju funkciju tajanstvenog monolita iz Mjesečevog kratera, a koji utiče na ljudsku evoluciju. Nominovan je za više Oskara, a osvojio je jedan za vizuelne efekte.

Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, od 20 sati. Napominju da važe mjere Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta