Foto: Arhiva

Vakcinom Astra Zeneka do srijede je vakcinisano oko 12.000 građana od 24.000 doza koje su u našu zemlju stigle prije deset dana.

Iako je potrošeno polovina tih vakcina, a prva revakcinacija zakazana je već krajem ovog mjeseca iz Instituta za javno zdravlje za Pobjedu kažu da neće biti problema za revakcinu “jer se ona može dati i do 12 nedjelja do kada se očekuju dodatne isporuke”.

Ministarka zdravlja ranije je saopštila da bi oko 20. aprila trebalo da stigne oko 200.000 Sinofarmovih vakcina, ali i da se očekuje dolazak i Astra Zeneke, 40.000 Sputnjik vakcine, kao i Fajzerove za koju nije precizirano kada će stići.

Iz Instituta naglašavaju da činjenica da je 12.000 građana već primilo vakcinu Astra Zeneka (od ukupno 24.000 doza koje su stigle zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru Kovaks mehanizma) “potvrđuje da je u našoj državi imunizacija dobro organizovana i da se sprovodi u kontinuitetu”.

“Uvažavajući činjenicu da se druga doza ove vakcine može dati i do 12 nedjelja nakon prve, prema svim najavama i ugovorenim obavezama u ovom periodu će stići dodatne isporuke i osigurati blagovremeni program imunizacije”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

U Crnoj Gori do juče je protiv korona virusa vakcinisano 34.172 osobe, dok je drugu dozu primilo 5.640. Za sada se, kako je objavljeno na sajtu covidodgovor.me za vakcinu prijavilo 87.245 ljudi.

Kako su Pobjedi rekli iz podgoričkog Doma zdravlja, u glavnom gradu vakcinu je primilo 14.405, od čega drugu dozu njih 1.701.

“Do sada je vakcinisano oko 2.700 zaposlenih u medijima, prosvjeti i policiji”, kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta