Retrogradna Ura

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Piše Stefan Todorović

„Građanski i evropski“ tridesetoavgustovski pobjednici su u svojoj opozicionoj borbi obećavali i tvrdili da ćemo njihovom pobjedom i preuzimanjem državne politike dobiti Evropu sad i odmah, a dobili smo „Rusko-srpski svet“ ovđe i sada. Obećavali su depolitizaciju sistema, nezavisnost i profesionalizaciju institucija, državnih agencija i ustanova, a dobili smo apgrejtovanu verziju klijentelizma i partijsko i ideološko zarobljavanje institucija, đe se neposlušnost aktuelnoj vladajućoj eliti brutalno sankcioniše ne samo otkazom već i javnom difamacijom preko uslužnih medija i društvenih mreža. Umjesto zajednice slobodnih građana i društva predvođenog odgovornom, etičnom i prosvijećenom elitom, upravljanje crnogorskim društvom preuzeli su neprosvijećeni i neodgovorni pojedinci, vjerski fanatici crkvene organizacije čije je śedište u drugoj državi, crkvene organizacije koja je u CG došla nakon nestanka crnogorske države i ukidanja crnogorske autokefalne crkve, organizacije koja propagira anticivilizacijske vrijednosti suprotne savremenom evropskom društvu, organizacije koja vjerno više od jednoga vijeka sprovodi i baštini bjelašku i četničku te miloševićevsku politiku i uprkos čijem djelovanju je obnovljena nezavisna Crna Gora i uspostavljeno građansko društvo, uprkos čijem djelovanju je Crna Gora postala 29. članica Nato saveza.

Ali naše „građanske i evropske“ političare aktuelne vladajuće, palanačke elite ne zanima prošlost. Njih ne tangira što im politički i društveni partneri slave i veličaju Podgoričku skupštinu, što slave i veličaju ratne zločince, kvislinge i kolaborante iz Drugog svjetskog rata, što slave i veličaju ratne zločince iz devedesetih godina XX vijeka. Našu „građansku i evropsku“ palanačku elitu sve to ne zanima jer oni gledaju u budućnost, evropsku budućnost koju žele graditi s duhovnom đecom Podgoričke skupštine, s duhovnom đecom ratnih zločinaca, kvislinga i kolaboranata!? Samo ukoliko ste oslobođeni vrijednosti duha, kao naši „građanski i evropski“ političari aktuelne vladajuće, nadasve provincijalne elite možete povjerovati njihovim odlukama i pružati podršku njihovoj zabludi i svjesnoj obmani.

Tako oslobođeni duha, na putu k vrijednostima Evropske unije, na čelo obrazovnih institucija zaduženih za kreiranje društvenih vrijednosti instaliraju ljude poput rektora Univerziteta Crne Gore. Osobu koja otvoreno propagira antievropsko i antiNato raspoloženje. Osobu u čijoj se biografiji nalazi izrada strategije i plana kako uvećati ruski i srpski uticaj u Crnoj Gori, osobu iza koje stoji aktivan i predan rad na sprovođenju navedenog plana kroz formiranje proruskih i prosrpskih medija s fašističkim i šovinističkim sadržajem i intenzivan i plodonosan rad na povezivanju svih relevantnih društvenih i političkih organizacija korisnih za sprovođenje tih planova. No, kako smo već utvrdili, naše „građanske i evropske“ političare aktuelne vladajuće većine ne zanima prošlost, kako prošlost zajednice i društva kojim rukovode tako ni prošlost pojedinaca na značajnim društvenim funkcijama. Pa očito nema nikakvih prepreka i štete po evropsku budućnost Crne Gore da se osoba s navedenim referencama nalazi na čelu jedinoga državnog univerziteta.

Isto tako ih ne zanima ni prošlost kad je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanoga kriminala, ali samo prošlost sopstvenih kadrova, dok im prošlost opozicionih kadrova služi za verbalno blaćenje bez konkretnih i vidljivih rezultata. Osobu koja je kršila elementarne postulate akademskoga integriteta, falsifikujući izbore u zvanja prvo vanrednog zatim i redovnog profesora, navodeći u referatima nepostojeće knjige kao svoja autorska djela, političkom odlukom i to direktno od strane Vlade Crne Gore naimenovali su za predśednicu Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore. Naimenovanjem funkcionerke GP Ure Rajke Glušice za predśednicu UO UCG došlo je i do direktnoga narušavanja zagarantovane autonomije Univerziteta. Tako je Univerzitetom pored antievropskog duha na njenim čelnim pozicijama zavladao i korupcionaški duh a sve zahvaljujući „građanskim i evropskim“ političarima dosljednim borbi protiv korupcije i organizovanoga kriminala. Još kad se uzme da je Rajka Glušica zajedno sa Zdravkom Krivokapićem dobitnica stanova koje su joj ispod žita davali DPS-SDP kadrovi, dâ se zaključiti da vladajuća većina marljivo promoviše i održava klijentelističku baštinu prethodne vlasti. Sva njihova opoziciona obećanja nakon jednogodišnje vladavine pokazale su se kao priučene floskule loših đaka crnogorskoga evropskog i građanskog duha.

Ono što nijesu bile floskule jesu obećanja njihovih koalicionih partnera koji su ostali dosljedni u sprovođenju politika i interesa Crkve Srbije. Pogledajmo samo obrazovnu i kulturnu politiku koja vjerno prati duhovnu matricu Crkve Srbije. Dovoljno je bilo upoznati se sa prošlošću i stavovima Vesne Bratić pa spoznati u kom pravcu će se razvijati crnogorska prosvjeta, nauka, kultura i sport. Ali to nije zanimalo naše „građanske i evropske“ političare na njihovu putu ka Evropskoj uniji jer njih prošlost ne zanima. Njih zanima bezbjednosni sektor i evropska budućnost. Njih dojmi policijska batina. Misle da će policijskom batinom jednima išćerati korupcionaški a drugima ućerati evroatlantski duh. Zaboravljaju da Evropska unija ne počiva na policijskoj nego vrijednosnoj “batini”. Zaboravljaju zato što ih prošlost ne zanima, pa previđaju da se vrijednosti evropskoga i građanskoga društva ne uče u policijskoj stanici nego u obrazovnim institucijama. Na policijskoj batini počivaju neki drugi sistemi van Evropske unije i evropskoga sistema vrijednosti. Zbog te pogrešne percepcije danas naše „građanske i evropske“ političare vladajuće većine i njihove pristalice ne zanima ni napad na jedinu slobodnu i neokupiranu visokoškolsku ustanovu, jedinu prosvjetnu i kulturnu ustanovu u kojoj vlast nije uspjela smijeniti vodeće ljude i instalirati partijske i ideološke vojnike za ponovno sprovođenje duhovne i kulturne okupacije Crne Gore. Ne zanima ih zato što se oni ne bore za vrijednosti nego za golu silu i moć. Ukoliko bi se borili za vrijednosti, morali bi stati u odbranu naučne istine i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Morali bi stati u odbranu Ustanove koja baštini i afirmiše crnogorsku evropsku i građansku misao, naučnu istinu i crnogorsku duhovnu vertikalu suprotnu i suprotstavljenu trenutnoj vladajućoj obrazovnoj i kulturnoj eliti proistekloj iz inkubatora Crkve Srbije. Morali bi stati u odbranu baštinika i afirmatora crnogorske progresivne suverenističke misli nasuport poštovaocima i afirmatorima podložničke bjelaške, četničke, miloševićevske i svetosavske misli u CG. Ali pošto naše „građanske i evropske“ političare vladajuće većine i njihove pristalice ne zanima prošlost, ne mogu uočiti kontinuitet dvije prije svega vrijednosno suprotstavljene Crne Gore koje se evo više od stoljeća međusobno bore. Nijesu u stanju uočiti razliku između progresivne i retrogradne crnogorske misli. Zato će istorija uočiti njihovu, sa stanovišta državne politike i izgradnje građanskoga i evropskoga društva, kvislinšku i kolaborantsku ulogu na strani retrogradnih snaga.

Podrškom „građanskih i evropskih“ političara vladajuće većine Vladimiru Leposaviću (do ure), Vesni Bratić, Vladimiru Božoviću, Rajki Glušici i njihovim naimenovanjima na visoke društvene funkcije daje se legitimitet sprovođenju retrogradnih prosvjetnih, naučnih i kulturnih politika. Podržava se njihova borba protiv osobenosti crnogorske kulture i književnosti, crnogorskoga jezika i pisma, daje se legitimitet njihovim stavovima da je sva istorija Crne Gore srpska, da je ijekavica stožer srpstva, a jotacija nacionalistička glasovna promjena imanetna ruralnom i neobrazovanom sloju. Pružanjem podrške kvazinaučnim naklapanjima podgrijavaju se podjele u crnogorskom društvu. Zapostavljanjem i predajom resora prosvjete, nauke, kulture i sporta retrogradnoj crnogorskoj misli koja trenutno upravlja crnogorskim procesima umjesto uređenoga evropskog građanskog društva prijeti nam društvo postdejtonskih vrijednosti.

Zaista je nesvhatljivo kako građanska i evropska partija može podržavati trenutnu vladu i sva njena naimenovanja, pogotovo u prosvjetnom i kulturnom sektoru? Kako mogu za sebe tvrditi da su nastavljači progresivne liberalne misli kada su Amfilohija zamijenili Joanikijem, Arkanove tigrove Vučićevim kobrama, cetinjsku maglu razgone suzavcima i gumenim mecima a ponosno u predizbornim spotovima jotuju dok ih partijska koleginica zbog jotovanja naziva ruralnim i neobrazovanim, i sve to dostojno podnose dok se po Cetinju iz zajedničkog im fonda Crkve Srbije kupuju glasovi. Zaista dostojni predstavnici crnogorske progresivne misli, dostojni poput Joanikijeva ustoličenja!

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta