Resor ministarke Bratić ne prepoznaje Marojevića kao sveštenika

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, odnosno čelnica resora Vesna Bratić ne prepoznaje jereja dr Nikolu Marojevića, paroha u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj kao sveštenika, a protivljenje javnosti da crkveno lice reprezentuje državu u Upravnom odboru državnog univerziteta smatra diskriminacijom zbog nečije vjerske ili nacionalne pripadnosti, „u ovom slučaju srpskom nacionu“, i ugrožavanje građanskog koncepta crnogorskog društva…

To je Pobjedi odgovoreno iz resora ministarke Bratić na pitanje da li je diploma jereja Marojevića nostrifikovana i da li se njegovo postavljenje za člana Upravnog odbora UCG kosi sa Ustavom Crne Gore.

Odgovor je uslijedio nakon kritika javnosti tog prijedloga Bratić da sveštenik bude dio Upravnog odbora, a čiji je predlog Vlada potom usvojila.

Ministarstvo smatr da ne samo ,,da je njihov prijedlog u skladu sa Ustavom, već upravo afirmiše njegove ključne odredbe, naročito imajući u vidu one koje se tiču zagarantovanih ljudskih prava koje svakom pojedincu garantuju afirmaciju u društvenoj zajednici i profesionalnu i ličnu“.

– Osvrnućemo se samo na jedan slučaj, kada je jedan državni funkcioner u bivšoj vlasti (dva puta ponavljao razred u školi) pored te funkcije obavljao čak 12 godina i funkciju člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore – naveli su oni.

Dodaju ,,da svako diskriminisanje zbog vjerske ili nacionalne pripadnosti, u ovom slučaju pripadnosti srpskom nacionu i pravoslavnoj vjeri, pokazalo je da se stvaraju prepreke koje prije svega ugrožavaju građanski koncept crnogorskog društva o kome se govori na sva usta, i što je važnije – najoštrije urušavaju njeno ustavno određenje“.

Navode da je dr Nikola Marojević završio Mornaričku srednju vojnu školu (1990), diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću (2000), magistrirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2009), doktorirao na Bogoslovskom fakultetu ,,Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu (2012). Doktorsku diplomu je nostrifikovao u Ministarstvu nauke Vlade Crne Gore, iste godine, odradio pripravnički staž, kao profesor filosofije.

– Stalni radni angažman započeo je 2016. godine kao izvršni direktor naučne ustanove Institut za srpsku kulturu iz Nikšića. Taj angažman još uvijek traje, a kao što se može zaključiti ne samo da nije trenutno prijavljen kao sveštenik nego nikada nije bio prijavljen kao vjerski službenik – rekli su oni.

Pešić: Jasno je da je paroh 

Potpuno je jasno da je Nikola Marojević zaposlen pri crkvi kao paroh, crkva je odvojena od države, i kada već Vlada neće da povuče odluku kojom ga je imenovala za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, očekujem da Srpska pravoslavna crkva, kao ozbiljna institucija, pokrene to pitanje, kaže profesor PMF-a i bivši predsjednik Naučnog odbora UCG dr Vladimir Pešić.

– To bi bio najbolji doprinos samoj autonomiji Univerziteta i konceptu odvojenosti crkve od države – rekao je profesor, koji je nedavno drugi put svrstan među najbolje naučnike svijeta.

Pešić smatra da sve institucije treba da imaju isti cilj – da se stvori Univerzitet na kojem se razvija kritička misao, gdje se razvija nauka, na principima na kojima nauka i kritička misao postoje.

V.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović je preksinoć u emisiji ,,Naglas“ na RTCG izjavio da se ta ustanova neće izjašnjavati o slučaju sveštenika Marojevića, navodeći da bi bilo nepristojno da ima stav. Dodao je da je ,,to oblast ljudskih prava i sloboda“, i da Marojević u Upravnom odboru najstarije visokoškolske ustanove u Crnoj Gori ne predstavlja crkvu.

Pešić kaže da, bez obzira što Marojevića nije predložila crkva, ostaje nepobitna činjenica da je on paroh crkve i kao takav nastupa u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore.

– Htjeli mi to da priznamo, ili ne. Žao mi je što druge institucije koje treba da vode brigu upravo o raznim aspektima visokog obrazovanja, kao što je Agencija, nije prepoznala taj senzibilitet koji bi trebalo da ima. Osim žaljenja ne mogu ništa drugo da kažem. Duboko vjerujem da će crkva prepoznati taj senzibilitet koji su prepoznali studenti i određeni broj akademskog osoblja. Žao mi je što je to izostalo kod nadležnog ministarstva i Vlade – istakao je Pešić.

Profesor dodaje da je saglasan sa stavom studenata i Studentskog parlamenta, koji se prekjuče oglasio, navodeći da odluka Vlade nije dobra poruka, da u ovakvom momentu samo može da vodi ka daljem produbljivanju i podjela i tenzija.

Kaže da kao profesor uvijek vodi računa da poštuje osjećanja vjernika, studenata, da ih bilo kakvim postupkom ne uvrijedi… Podsjeća da Univerzitet čini multietnički sklop ljudi, pripadnika različitih religija, drugačijeg poimanja vrijednosti…

– Drago mi je što je Studentski parlament to prepoznao i što pokazuje da ta organizacija koja predstavlja studente evoluira u jednom pozitivnom smislu. Kao nekome ko radi sa studentima, jako mi je drago da to vidim – zaključuje Pešić.

Saznali iz medija 

Predsjednica Upravnog odbora prof. dr Rajka Glušica kazala je preksinoć u emisiji ,,Naglas“ na RTCG da su za odluku o imenovanju Marojevića saznali iz medija. Nijesu je, kako je rekla, još dobili, ali je uputila pismo premijeru Krivokapiću i ministarki Bratić da je preispitaju. Zatražila je da nekog drugog delegiraju, nekog ko neće izazvati podjele i tenzije.

Pozvala se i na Ustav koji garantuje odvojenost države i crkve.

Glušica je kazala da očekuje da će pismo imati efekta, u suprotnom, ovo tijelo nema pravo da stopira odluku, ali može da pokrene upravni postupak.

Pošto je Vlada imenovala sveštenika Marojevića da bude član Upravnog odbora Univerziteta CG i time počinila najgrublji atak na sekularni karakter države Crne Gore i autonomiju ove visokoškolske ustanove, profesor Elektrotehničkog fakulteta UCG dr Veselin N. Ivanović je kazao da očekuje da se Skupština uključi i reaguje. Podsjetio je da je Skupština osnovala Univerzitet.

Reakcija društva na ovaj potez Vlade, prema njegovim riječima, mora da bude snažnija. Profesor je rekao i da mu je neobjašnjivo zašto se o imenovanju sveštenika u upravljačkom tijelu Univerziteta ne čuje glas profesora, jer je njihov stav prioritetan. Podsjeća da se kroz iznošenje stavova kreira javnost.

– Boli me što najprije moje kolege ne dižu glas zajedno sa mnom – istakao je profesor.

Urušavanje autonomije 

Profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore dr Olivera Komar napisala je nedavno na Tviteru da u sekularnoj državi sveštenom licu nijedne vjerske zajednice nije mjesto u upravnom odboru državnog univerziteta, posebno ne kao predstavniku vlade.

– U aktuelnim crnogorskim prilikama u kojima je uplitanje SPC u rukovođenje državom čak i javno priznato (i ovim činom, između ostalog) ovakav potez ne doprinosi smirivanju tenzija i jačanju Univerziteta kao autonomne institucije, a šalju poruku neravnopravnosti nastavnicima i studentima drugih vjerskih zajednica – istakla je tada Komar.

Vlada je na sjednici u četvrtak, a na prijedlog ministarke Vesne Bratić, imenovala Marojevića za člana Upravnog odbora UCG. Marojević na to mjesto dolazi umjesto Budimira Aleksića, kojem je prestalo članstvo u tom tijelu, jer je ranije izabran da bude poslanik u Skupštini Crne Gore.

U rješenju o imenovanju Marojevića, koje je potpisao premijer Zdravko Krivokapić, istaknuto je kako je resorna ministarka Vesna Bratić navela da ga predlaže u skladu sa propisima. 

Begić ne želi javno o svom stavu

Član Upravnog odbora prof. mr Miran Begić nije želio da prokomentariše slučaj što je Marojević imenovan da bude u ovom upravljačkom tijelu. Kazao je da je razmišljao puno o aktuelnoj temi zbog koje smo ga zvali, ali da će svoje mišljenje i stav iznijeti u tijelima i organima UCG, uz uvažavanje medijske zainteresovanosti.

SAD zabrinute zbog imenovanja Marojevića

Ambasada SAD-a zabrinuta je zbog nedavnog imenovanja u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore, saopšteno je iz tog diplomatskog predstavništva.

– SAD su zabrinute zbog nedavnog imenovanja u Univerzitetu CG. Za napredak građanskog društva u Crnoj Gori, nezavisne institucije koje služe interesu javnosti, kao što je državni univerzitet, ne treba da budu pod neprimjerenim uticajem bilo koje religijske zajednice – piše u objavi Ambasade na Tviteru.

VEZANE VIJESTI

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta