Search
Close this search box.

Ivanović-Rejnders

Reforme doprinose uspjehu EU puta

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas sa kandidatom za generalnog sekretara Savjeta Evrope Didierom Rejndersom, evropskim komesarom za pravdu.
Foto: MVP

„Ministar Ivanović je ukazao na važnu ulogu Savjeta Evrope u afirmacijii vrijednosti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, naročito u kontekstu sprovođenja sveobuhvatnih razvojnih reformi, koje doprinose približavanju Crne Gore punopravnom članstvu u EU“, navedeno je u saopštenju. 

Kazao je da su mišljenja i preporuke Venecijanske komisije bile od velikog značaja u donošenju zakona potrebnih za dobijanje pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

„S tim u vezi, sagovornika je informisao da je Skupština Crne Gore već usvojila sedam IBAR zakona, a da se rasprava o preostalih pet privodi kraju, čime Crna Gora potvrđuje svoju posvećenost reformskom procesu i evropskoj integraciji, kao glavnom vanjskopolitičkom cilju 44. Vlade Crne Gore. Govoreći o svojoj kandidaturi za generalnog sekretara Savjeta Evrope, Rejnders je izrazio spremnost da svoje dosadašnje iskustvo stavi u službu ove međunarodne organizacije, radeći na jačanju njene uloge i uticaja kroz veću međunarodnu vidljivost i osiguravanje što svrsishodnijih odgovora njenih instrumenata na izazovne geopolitičke prilike današnjice. Tokom sastanka je bilo riječi i o situaciji u regionu, sa fokusom na značaj zajedničke evropske perpsektive, a sagovornici su ocijenili da proaktivno angažovanje Savjeta Evrope, utemeljeno na vladavini prava, demokratiji i ljudskim pravima, predstavlja važan doprinos očuvanju mira i jedinstva“, navedeno je u saopštenju.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments