Otvoreni Balkan nije alternativa Evropskoj uniji, poruka je sa okruglog stola na temu globalne konkurencije, koji je održan na Ekonomskom fakultetu.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je američka vizija za Zapadni Balkan integracija u Evropsku uniju, a inicijativa Otvoreni Balkan može da posluži boljoj usklađenosti regionalnog tržišta.

„Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju isti cilj, a to je da se pridruže evropskoj porodici. Inicijativa Otvoreni Balkan nije barijera na tom putu“, kazala je Rajzing Rajnke, poručujući da berlinski proces nije ostvario rezultate koje smo očekivali.

„Američka vizija za Zapadni Balkan je da uspije sa reformama zasnovanim na evropskim pravilima i vrijednostima. Međutim, inicijativa Otvoreni Balkan može da posluži za usklađivanje regionalnog tržišta. Bitno je da svaki sporazum koji se postigne van Berlinskog procesa bude transparentan i javan. Mi ne želimo da utičemo na Crnu Goru u donošenju odluka o njenom putu i evropskim integracijama, ali moramo istaći da je inkluzivni region veoma važan, kao i međusobna saradnja država“, istakla je ambasadorka.

Nešto rezervisaniji stav o Otvorenom Balkanu dolazi iz Francuske, članice Evropske unije.

„Moramo da nastavimo u pravcu integracije Evropske unije i ne smijemo da zaboravimo na taj proces. Drugi prijedlozi, ako uopšte postoje, moraju da budu kompetetivni. Ne smije da bude izuzeća, to bi bilo vrlo opasno za budućnost, čak i ako postoje neke ekonomske prednosti“, kazao je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristian Timonijer.

 Odluku da li ćemo biti dio inicijative Otvoreni Balkan donijeće Vlada, a više o tom projektu govoriće se u Ohridu, gdje će tokom naredne nedjelje boraviti premijer Dritan Abazović.

„Mislim da postoji neki iracionalni strah. Nas niko na silu ne tjera da budemo dio Otvorenog Balkana. Samo da je uradila jednu stvar, a to je da pomogne da Srbija i Albanija imaju prijateljske odnose, ideja Otvorenog Balkana je uspješna“, ocjenjuje ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 Međutim, ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da treba sagledati da li nas Otvoreni Balkan vodi ka Briselu bržim putem.


„Neće se miriti ni srpski ni albanski narod preko leđa crnogorskog naroda. Inicijativa koja je na stolu, a o kojoj tek treba da se razgovara, zahtijeva da se izvagaju ekonomske koristi, koje su nesporne. U političkom smislu, treba odmjeriti samo kako, ako se Crna Gora opredijeli da bude dio te inicijative, da to ne bude neka vrsta kočnice prema EU“, kategoričan je ministar Damjanović.

Sa skupa je poručeno i da Crna Gora mora napraviti značajnije pomake kada su u pitanju politički, ali i ekonomski kriterijumi.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta