Radunović pozvao međunarodne poslanike na dodatne napore u izgradnji i očuvanju stabilnosti, mira i demokratije

Tokom dvodnevnog zasijedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, šef Delegacije Slaven Radunović i zamjene članova Momčilo Leković i Slađana Kaluđerović, učestvovali su na zajedničkim sjednicama i aktivnostima matičnih odbora, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. Radunović je tokom zasjedanja između osalog predstavio inicijative za zajedničke aktivnosti delegacija Jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini.

Obraćajući se na sjednici, šef Delegacije Slaven Radunović dao je kritički osvrt na aktuelnu međunarodnu scenu u odnosu na izostanak političkih i diplomatskih rješenja na brojne oružane sukobe i ratove širom svijeta. Govoreći o parlamentarnoj perspektivi budućnosti OEBS- a, ukazao je na doprinos koji poslanici mogu pružiti zagovaranjem politika koje afirmišu transparentnost, odgovornost i saradnju među državama. Uz upozorenje da su mirotvorstvo, diplomatija i multilateralizam u krizi, pozvao je međunarodne poslanike na dodatne napore u izgradnji i očuvanju stabilnosti, mira i demokratije.

„Kao parlamentarci možemo i moramo osnažiti inicijative koje jačaju ulogu OEBS-a u rješavanju sukoba, posredovanju i mjerama izgradnje povjerenja. Moramo dati ključni doprinos hitnom prestanku krvavih sukoba i spašavanju hiljada života koji se gube svaki dan. Jedino izgradnja mira je preduslov za bolju budućnost čovječanstva, a ona može i mora da počne odmah”, zaključio je Radunović.

Odbor za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja bavio se dominantno temom političkih disidenata i političkih zatvorenika, na kome je govorila poslanica Slađana Kaluđerović. Tom prilikom, poslanica Kaluđerović pozvala je parlamentarce na udruženi angažman u razvoju preporuka usmjerenih na unapređenje političkih sloboda u cijelom regionu OEBS-a.

Učestvujući na Odboru za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu, poslanik Momčilo Leković imao je izlaganje na temu „Vještačka inteligencija – tehnološki pomak sa bezbjednosnim implikacijama“. Leković je upozorio na izazove u oblasti sajber bezbjednosti, uz poseban osvrt na hakerski napad na državne institucije Crne Gore iz 2022. godine.

Uz učešće 230 parlamentaraca iz 54 države OEBS-a, zasijedanje su obilježile ocjene o značaju nezavisnosti i relevantnosti Parlamentarne skupštine, u svjetlu narušene evropske bezbjednosne arhitekture.

“U okviru zasijedanja crnogorska delegacija je održala sastanak sa specijalnim predstavnikom OEBS-a za Jugoistočnu Evropu i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine Kirijakosom Hađijanijem, uz učešće delegacija regiona. Tom prilikom, poslanik Radunović predstavio je inicijative za zajedničke aktivnosti delegacija Jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini”, navedeno je u saopštenju Skupštine.

Kako dodaju predstavljajući napredak u ostvarivanju vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, šef skupštinske delegacije ukazao je na značaj podrške OEBS-a u sprovođenju reformi i onih procesa koji su komplementarni sa tokom evropskih integracija. Imajući u vidu mandat Kirijakosa, Radunović je afirmisao potrebu za strateškom regionalnom saradnjom parlamentaraca Zapadnog Balkana.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments