Na teritoriji Crne Gore se prosječno na dnevnom nivou dogodi 18 saobraćajnih nezgoda u kojima 9 lica zadobije teže ili lakše povrede. U periodu od 1999. god do 2023. god s saobraćajnim nezgodama je poginulo 1996 lica dok je preko 56 hiljada teže i lakše povrijeđeno, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović na edukativnoj radionici “Bezbjednost saobraćaja na putevima u Crnoj Gori” u Mašinskoj školi u Podgorici. Kako je kazao, radi jasnije slike broj poginulih u saobraćajnim nezgoda u Crnoj Gori posljednjih 25 godina predstavija grad veličine Plužina.

” Zabrinjavajući podatak je da od ukupnog broja povrijeđenih smrtno stradalih lica, čak 30% su uzrastu od 18 d 35 godina starosti. U prosjeku godišnje u Crnoj Gori život izgubi 27 lica starosti između 18 i 35 godina. Ovi podaci nam ukazuju da mladi predstavijaju rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kao jedna od državnih institucija ukijučenih u bezbjednost saobraćaja na putevima, je prepoznalo ovaj problem i u saradnji sa drugim državnim organima, kao sa naučno-obrazovnim institucijama kao što je Mašinski fakultet i ovom Edukativnom – tribinom želi da ukaže na rizična ponašanja u saobraćaju i najčešće greške, kao i na posljedice tih grešaka po bezbjednost svih učesnika u saobraćaju Vi kao mladi Ijudi, budući vozači, ste u opasnosti na prvom mjestu zbog neiskustva. MIadi – neiskusni vozači još uvijek nisu u stanju da predvide rizične situacije, kontrolišu vozilo ili brzo donesu ključne odluke “, istakao je Radulović.

Značajna je i, kako navodi, činjenica da pored neiskustva na povećanje opasnosti od nastanka saobraćajne nezgode utiče i nedovoljno poznavanje pravila i propisa, mladi ijudi lošije procijenju stepen rizika, precjenjuju svoje sposobnosti, vole da svojim ponašanjem privuku pažnju testiraju svoje mogućnosti, što zajedno Sa snažnim” vozilima često završi sa kobnim posljedicama.

” Cilj ove tribine je da shvatite rizik kojima smo svi izloženi u saobraćaju, a naročito vi kao mladi i neiskusni vozači. Uvijek kada sjedate u vozilo, sietite se onoga što čujete i vidite danas. Sjetite se koliko je bitno da koristite sigurnosni pojas bez obzira da lìi ste vozač ili saputnik u vozili i bez obzira da li sjedite naprijed ili pozadi. Kada ste pod dejstvom alkohola, ne upravljajte sa vozilom, bez obzira da li prelazite dionicu dužine 10 metara ili 10 kilometara. Uvijek imajte na umu da brzom vožnjom, prolaskom kroz crveno svijetlo možete da ugrozite vaš i živote drugih “, kazao je Radulović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta