Foto: Gradski.me

Najava proslave dana državnosti Srbije u Pljevljima izazvala je podijeljena mišljenja u stručnoj javnosti. Dok sa jedne strane advokat Mitar Šušić pozdravlja proslavu, kako kaže, važnog dana u istoriji srpskog naroda, advokat Veselin Radulović ističe da obilježavanje praznika druge države, osim što nije zakonito, nije ni primjereno.

Obilježavanje dana državnosti Srbije u Pljevljima još jedan je u nizu političkih perfomansa koji skreće pažnju sa suštinskih tema koje se tiču građana, ocijenio je Radulović.

“U duhu onoga što je uradio predsjednik Skupštine Andrija Mandić sa isticanjem trobojke, sada imamo nešto slično, možda i još ozbiljnije kršenje zakona. Crna Gora ima Zakon o državnim praznicima i jasno je definisano koji se obilježavaju u Crnoj Gori”, objašnjava Radulović.

Sa druge strane, Šušić tvrdi da obilježavanje dana državnosti druge države nije kršenje zakona.

“Zakonom je definisano koji su praznici u Crnoj Gori i nije zabranjeno da bilo ko obilježi dan francuskog jezika, njemačke kuhinje, dan državnosti neke druge države čiji narod živi u Crnoj Gori, tako da smatram da ne postoji nikakva loša namjera ili ograničenje u tom zakonskom smislu”, smatra Šušić.

Šušic ne vidi razlog da, kako kaže, jedan lijep povod za proslavu utiče na podjele u društvu.

“Zabrinjavajuće je samo to što se javljaju oni isti glasovi koji ne reaguju kada iz jedne kuhinje u Pljevljima proisteknu oni skaradni natpisi kojima se nastojala izazvati vjerska mržnja i netrpeljivost, znajući da je to iz kuhinje njihovih dugogodišnjih nalogodavaca, oni oćute jedno takvo nepočinstvo”, navodi Šušić.

Radulović, kako kaže, ne očekuje reakciju institucija.

“Imali smo sličnih, pa i težih kršenja zakona, nije bilo institucionalne reakcije, nije bilo bilo koje vrste odgovornosti, pa čak ni one političke”, naglašava Radulović.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je za Pobjedu da je ovaj datum jedan od najznačajnijih za cijeli srpski narod, ali nije odgovorio da li ovim događajem podriva ustavni poredak i narušava suverenitet Pljevalja i Crne Gore.

“U Pljevljima proslavljamo 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od Sretenjskog ustava. Poslije Božića, Vaskrsa i Vidovdana najznačajni dan za cijeli srpski narod. Treba da ga proslavlja cijeli srpski narod od Australije do Amerike”. kazao je Vraneš.

Podsjećamo, opština Pljevlja organizovaće sjutra svečanu akademiju kojom obilježava Dan državnosti Srbije – 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta