Foto: gov.me

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas u onlajn ormatu sa državnom sekretarkom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Portugala, Anom Paulom Zakarijas i tom prilikom istakao nadu da će za vrijeme predsjedavanja te zemlje Savjetom EU biti održan kontinuitet politike proširenja.

Radulović je istakao da je punopravno članstvo u Uniji jasno opredeljenje i strateški prioritet Crne Gore. U tom kontekstu, naveo je da naša država visoko vrednuje nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Crna Gora okončala proces otvaranja poglavlja, i naglasio da će u predstojećem periodu fokus biti na rješavanju izazova u poglavljima 23 i 24.

“Kontinuirano radimo na ispunjenju 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i postizanju unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje jednog seta poglavlja u najskorijoj budućnosti. U tom smislu, Vlada će imati nultu toleranciju na korupciju, jer je njen glavni princip “građani prije svega” – naglasio je Radulović.

Državna sekretarka za evropske poslove Zakarijas istakla je da poglavlja 23 i 24 jesu srž procesa, te da bi politički dijalog o vladavini prava trebalo da bude tema planirane međuvladine konferencije u junu.

“U debati unutar EU definisaćemo načine da pomognemo zemljama kandidatima u naporima da riješe izazove u oblastima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala” , naglasila je Zakarijas.

Na sastanku je razgovarano i o učešću Crne Gore i ostalih zemalja kandidata na Konferenciji o budućnosti Evrope, a Radulović je podsjetio da, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi, Crna Gora od početka pregovara po najstrožijim kriterijumima.

Tokom susreta je takođe istaknuto da naša zemlja dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU, dok je kao država koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, uvijek spremna da susjedima pruži pomoć u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta