Search
Close this search box.

Ministar na samitu Green Mobility

Radulović: Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori, zabilježen rast uvoza automobila koji ispunjavaju EU standarde

Crna Gora u prošloj godini zabilježila je rast uvoza automobila sa čistijom tehnologijom odnosno vozila koja ispunjavaju standarde Euro 4, 5 i 6, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.
Foto: MSP

On je na samitu Green Mobility, koji su organizovali Transportna zajednica i GIZ u Sarajevu, kazao da je Inicijativa Crne Gore za podsticanje električnih i hibridnih vozila od 2021. godine dala rezultate.

“Subvencije preko EKO FONDA direktno podstiču ekološki prihvatljiv transport, doprinoseći poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju životne sredine. Ove subvencije, u rasponu od 2.500 do 5.000 eura, pokazuju jasnu posvećenost prelasku na čistije opcije prevoza”, kazao je Radulović.

Napori Crne Gore da ograniči uvoz starijih vozila i uvede Euro 5 standarde za polovna vozila, kako navodi, odražavaju posvećenost smanjenju emisija i promovisanju čistije transportne prakse.

”Naglasak na promovisanju zelenih vidova transporta, poboljšanju bezbjednosti, i poboljšanju ukupnog kvaliteta života naglašava sveobuhvatan pristup razvoju gradskog saobraćaja. Ovo strateško usklađivanje sa direktivama EU i regionalnim strategijama pozicionira Crnu Goru kao proaktivnog učesnika u tranziciji ka pametnoj i održivoj mobilnosti”, poručio je Radulović.

Ministar je naveo da crnogorski sektor vazduhoplovstva razmatra nabavku opreme na električni pogon i projekte solarne energije, što ukazuje na višestrani pristup održivom transportu. Kao strateško opredeljenje Crne Gore, na samitu u Sarajevu, ministar je istakao modernizaciju željeznice kao važne saobraćajne kopče.

“Plan je da se napravi bolja povezanost gradova i samim tim da se završi proces modernizacije i rekonstrukcije pruge Bar-Vrbnica koja povezuje primorje sa granicom Srbije, čineći vezu između juga i sjevera. Plan rekonstrukcije pruge Nikšić-Čapljina postaje realističniji nego ranije, jer se ovaj koridor dodaje TEN-T mreži”, naglasio je Radulović.

U okviru “Green Mobility Summit” usvojena je Deklaracija za zelenu mobilnost.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments