Radulović: Čekanje na granicama Zapadni Balkan košta 300 miliona godišnje

Foto: MSP
Zemlje Zapadnog Balkana moraju unaprijediti ekonomsku saradnju sa Evropskom unijom, poručeno je na sastanku ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i direktorice CEFTA Sekretarijata Danijele Gačević u Briselu.

Fokus sastanka bio je na unapređenju implementacije zelenih traka i jačanju povezanosti između transportnog sektora i CEFTA-e, posebno imajući u vidu problem čekanja kamiona na granicama.

Čekanje kamiona na granicama je velika barijera koju moramo riješiti u narednom periodu. Statistika pokazuje da se godišnje na graničnim prelazima čeka više od 20 miliona sati što zemlje Zapadnog Balkana košta oko 300 miliona eura – rekao je Radulović.

Direktorica CEFTA Sekretarijata Danijela Gačević kazala je da je zahvaljujući zelenim trakama i CEFTA SEED sistemu za elektronsku razmjenu podataka vrijeme čekanja u prošloj godini, u poređenju sa 2022. godinom, smanjeno za sedam minuta po kamionu u CEFTA-i.

To predstavlja 20 godina manje čekanja imajući u vidu ukupan broj prelaza u cijeloj CEFTA-i tokom 2023. godine. Ovo nam pokazuje da digitalizacija i transportna infrastruktura kriju dodatni potencijal ne samo za rješavanje problema čekanja na prelazima, već i jačanje ekonomskih veza sa EU – istakla je Gačević.

Ministar Radulović je saopštio da Crna Gora treba da teži da sa svim zemljama sa kojima se graniči ima zajednički granični prelaz što će dodatno olakšati transport a samim tim uštedjelo bi se vrijeme ali i novac.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremi za novi Akcioni Plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta, koji je će biti usklađen sa Planom rasta Evropske komisije.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments